Menu
FNs generalsekretær António Guterres (t.v.) og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) sitter foran mens representanter fra Ukraina og Russlands utsendinger tar hverandre i hånden etter at kornavtalen ble signert fredag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB

Russland angrep viktig havn i Odesa dagen etter signering av kornavtale

Russiske raketter traff lørdag en viktig havn for eksport av korn i Odesa, ifølge ukrainske myndigheter. Det skjer dagen etter landene signerte en kornavtale.

Av NTB | 23.07.2022 16:30:45

Økonomi og næringsliv: – Fienden har angrepet havnen i Odesa med Kalibr-missiler. To av missilene ble skutt ned av ukrainsk luftvern, mens to av missilene traff havnens infrastruktur, sier talsperson Sergij Bratsjuk fra militæradministrasjonen i Odesa lørdag.

Guvernør i Odesa, Maksym Martsjenko, hevder at flere personer er skadd etter angrepet, og sier infrastrukturen i havnen er delvis ødelagt.

Odesa ligger ut mot Svartehavet og spiller en viktig rolle i eksporten av korn.

Angrepet er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Den innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner ved Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

Ukraians president Volodymyr Zelenskyj mener angrepet på havnen i Odesa beviser at Russland atter en gang bryter inngåtte avtaler med Ukraina.

– Det beviser kun en ting, at uansett hva Russland sier og lover, finner de en måte å unngå å gjennomføre det på, sa presidenten lørdag.

Han understreker at det er avgjørende at både Russland, Ukraina og Tyrkia holder sin del av kornavtalen som ble undertegnet fredag.

I avtalen er det slått fast at lasteskip med korn skal få sikker passasje gjennom Svartehavet. Det skal overvåkes og koordineres av en gruppe med base i Istanbul, som har representanter fra både Ukraina, Russland, Tyrkia og FN.

Guterres var selv til stede da avtalen mellom de to landene ble signert, sammen med representanter fra Tyrkia.

EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømmer også angrepet og betegner det som forkastelig.

– Russland har fortalt oss at de på ingen måte har noe med dette angrepet å gjøre, og at de vil etterforske saken nøye, sa Akar til Tyrkias statlige nyhetsbyrå Anadolu lørdag kveld.

Han understrekte likevel at Tyrkia synes påstandene var bekymringsfulle.

Storbritannias utenriksminister Liz Truss på sin side hevder angrepet er bevis på at man ikke kan stole på Putin, og oppfordret til å finne løsninger for korneksporten som ikke involverer Russland.

– Dette beviser at vi ikke kan stole på et ord Putin sier, sa Truss.

– Det russiske angrepet er et spytt i ansiktet til FNs generalsekretær Antonio Gueterres og Tyrkias president Recep Erdogan fra Vladimir Putin, som begge har anstrengt seg ekstremt for å oppnå avtalen, sier talsperson for departementet, Oleg Nikolenko.

– Dersom avtalen ikke blir oppfylt, vil Russland bære det fulle ansvaret for å forsterke den globale matkrisen, legger han til.

Den amerikanske ambassadøren til Kyiv, Bridget Brink, skriver på Twitter at Russland fortsetter å bruke mat som våpen.

– Russland må holdes ansvarlig, avslutter hun.

Ukrainske myndigheter melder om angrepet dagen etter at Ukraina og Russland undertegnet en avtale om eksport av korn.

FNs generalsekretær António Guterres fordømte også det russiske rakettangrepet mot havnen i Odesa.

Russland har ikke kommentert angrepsanklagene selv, men lørdag kveld sa Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar at Moskva nekter for å ha noe med angrepet å gjøre.

Også Ukrainas utenriksdepartement har en kraftig reaksjon til angrepet.