Menu
Russlands president Vladimir Putin har undertegnet et dekret som anerkjenner to russisk-okkuperte fylker i Ukraina som uavhengige. Det er et steg på veien mot en ventet annektering. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kreml Pool Photo via AP / NTB

Russland anerkjenner ukrainske fylker som uavhengige

Russlands president Vladimir Putin har undertegnet et dekret som anerkjenner de ukrainske fylkene Kherson og Zaporizjzja som uavhengige.

Av NTB | 29.09.2022 23:50:49

Økonomi og næringsliv: Det melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Det ble avholdt såkalte folkeavstemninger om å slutte seg til Russland i fire russisk-kontrollerte fylker denne uka. I tillegg til Kherson og Zaporizjzja er det også snakk om Luhansk og Donetsk. De omfattes imidlertid ikke av dekretet, da Putin anerkjente dem som uavhengige i februar, like før invasjonen av Ukraina.

Deler av påskuddet for invasjonen innad i Russland var da å forsvare etniske russere som angivelig var ofre for et pågående folkemord i Luhansk og Donetsk, der Moskva har støttet separatiststyrker militært siden annekteringen av Krim-halvøya i 2014.

Russland planlegger å annektere de fire fylkene under en seremoni i Moskva klokka 14 fredag norsk tid. Dekretet baner vei for dette, skriver redaktør Kevin Rothrock i det russiske nyhetsnettstedet Meduza.

Planene har blitt møtt med bred internasjonal fordømmelse, blant annet fra utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og FNs generalsekretær António Guterres.