Menu
Snart kan også det svenske og finske flagget vaie foran Natos hovedkvarter. Det får Russland til å rase. Foto: NTB / AP

Russland advarer Sverige og Finland: – Ha ingen illusjoner

Russiske myndigheter advarer igjen Sverige og Finland mot å bli med i Nato og sier det vil være en alvorlig feil.

Av NTB | 16.05.2022 11:15:58

Politikk: – Det er enda en alvorlig feil som vil få omfattende konsekvenser, sa viseutenriksminister Sergej Rjabkov mandag, ifølge russiske medier.

I løpet av mandagen skal nasjonalforsamlingene både i Sverige og Finland diskutere forholdet til Nato. Finske myndigheter kunngjorde formelt søndag at de vil søke om Nato-medlemskap, og det er ventet at Sverige vil følge etter.

Det vil øke den militære spenningen, advarer Rjabkov, som sier de to landenes sikkerhet ikke vil bli styrket som følge av beslutningen.

– De bør ikke ha noen illusjoner om at vi bare vil finne oss i dette, advarer han.

– Det er synd at fornuften blir ofret for noen luftige ideer om hva som bør gjøres i den nåværende situasjonen, sier viseutenriksministeren.

Også regjeringstalsmann Dmitrij Peskov uttrykte mandag stor bekymring for de nordiske landenes planer om å bli med i Nato. Men han gjorde det også klart at situasjonen ikke kan sammenlignes med Ukrainas Nato-ambisjoner.

Russland har ingen territorielle uenigheter med Finland eller Sverige, påpekte Peskov. I Ukraina ble Krim-halvøya annektert av Russland i 2014, samme år som prorussiske opprørere tok kontroll over områder øst i landet.