Menu
Natali Sevriukova foran en boligblokk som ble rammet av et russisk rakettangrep i Kyiv fredag morgen. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Russiske styrker rykker inn i Kyiv

Russiske bakkestyrker rykket i morgentimene fredag inn i de nordlige forstedene av Ukrainas hovedstad Kyiv.

Av NTB | 25.02.2022 10:01:17

Politikk: Innbyggere i forstedene Minsk Massif og Obolon fortalte at de hørte skuddsalver og lyd av eksplosjoner, og bilder i sosiale medier viser umerkede stridsvogner som ruller gjennom boligområder og langs gater, under 10 kilometer fra Maidan-plassen i sentrum av Kyiv.

I en kunngjøring fra det ukrainske forsvarsdepartementet oppfordres innbyggerne i området til å melde fra om hva de ser og til å ta opp kampen mot invasjonsstyrken.

– Lag Molotov-cocktailer, nøytraliser okkupantene, heter det i kunngjøringen.

Ifølge hærledelsen hadde ukrainske styrker stanset «fiendens overveldende styrker» i Dymer og Ivankiv-området, blant annet ved å sprenge en strategisk viktig bru over elva Teteriv.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin orienterte samtidig medlemmer av Kongressen om at de russiske stridsvognene, som torsdag krysset grensa fra Hviterussland, befant seg rundt 30 kilometer fra Kyiv.

Den russiske forsvarsledelsen hevdet samtidig at elleve militære flyplasser, 13 luftforsvarsanlegg av typen S-300 og 13 kommando- og kommunikasjonsanlegg er satt ut av spill det siste døgnet.

Russland hevder også å ha tatt full kontroll over Tsjernobyl-området, rundt 150 kilometer nord for Kyiv.

– Forferdelig russiske rakettangrep mot Kyiv. Forrige gang hovedstaden vår opplevde noe som dette, var i 1941, da den ble angrepet av Nazi-Tyskland, tvitrer Kuleba.

Ukrainas viseinnenriksminister Yevhen Yenin hevdet at flere eksplosjoner kom fra et ukrainsk rakettforsvarssystem «som skjøt ned russiske raketter».

– I dag forsvarer vi landet vårt alene. Som i går følger verdens mektigste styrker med på avstand, sa den ukrainske presidenten i en videotale, gjengtitt av BBC.

– Ble Russland overbevist av gårsdagens sanksjoner? Vi hører i lufta og ser på bakken at det ikke var nok, fortsatte Zelenskyj.

På både ukrainsk og russisk oppfordret han på nytt Russland til våpenhvile.

– Før eller siden må Russland snakke med oss om hvordan vi skal få en slutt på kamphandlingene og stanse denne invasjonen. Jo før slike samtaler kan innledes, jo mindre vil Russlands tap bli, sa Zelenskyj.

Flere medier har vist bilder som viser ødelagte boligblokker, blant annet i byen Mariupol, og BBC viste i morgentimene fredag verifiserte opptak fra et boligområde i Kyiv som var truffet.

Ordføreren i Kyiv har tidligere opplyst at minst tre mennesker er såret i russiske rakettangrep, men det er ennå ikke kommet bekreftede meldinger om drepte sivile i krigen.

Meldingene om russiske tap er ikke bekreftet fra uavhengig hold, og den russiske forsvarsledelsen har tidligere tilbakevist påstander om store tap og nedskutte fly.

Også i sentrum av Kyiv ble det i morgentimene hørt kraftige eksplosjoner. Ifølge utenriksminister Dmytro Kuleba var det snakk om et nye russiske angrep.

Ifølge den ukrainske presidenten angriper Russland både militære og sivile mål, mens den russiske forsvarsledelsen fastholder at angrepene bare er rettet mot militære mål som militærbaser, radaranlegg, flybaser og luftforsvarsanlegg.

Flere nyheter: