Menu
Russiske separatister og styrker har etter flere uker med kraftige angrep tatt kontroll over deler av industribyen Sievjerodonetsk. Dette bildet fra byen ble tatt tidligere i måneden. Foto: AP / NTB

Russiske styrker kontrollerer over halvparten av Sievjerodonetsk

Russiske styrker og russiskstøttede separatister fortsetter stormløpet mot Sievjerodonetsk og skal nå ha tatt kontroll over mer enn halvparten av industribyen.

Av NTB | 31.05.2022 21:00:54

Ulykker og naturkatastrofer: Mandag rullet russiske stridsvogner inn i Sievjerodonetsk, som er den østligste byen som fortsatt har vært under ukrainsk kontroll.

– Vi kan opplyse at en tredel av byen alt er under vår kontroll, sa lederen for utbryterrepublikken Luhansk, Leonid Pasetsjnik, til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass tirsdag morgen.

Pasetsjnik medga imidlertid at framrykking gikk saktere enn forventet.

– Men vi ønsker framfor alt å beholde infrastrukturen i byen, sa han.

Noen timer senere opplyste lederen for Ukrainas sivile og militære ledelse i Sievjerodonetsk, Oleksandr Striuk, at de russiske styrkene hadde rykket ytterligere fram og erobret nye områder.

– Frontlinjen deler nå uheldigvis byen på midten. Men byen forsvarer seg fortsatt, byen er fortsatt ukrainsk og våre soldater forsvarer den, sa han.

– Dessverre så kontrollerer russiske styrker i dag mesteparten av byen, sa Hajdaj tirsdag kveld.

Få timer tidligere slo han fast at russerne kontrollerte halvparten av byen.

Hajdaj understreket også at ukrainske styrker fortsatt holder stand i enkelte bydeler. Han hevdet videre at det ukrainske forsvaret ikke står i fare for å bli omringet.

Sievjerodonetsk regnes som et viktig steg på veien for å ta kontroll over hele Donbas-området for de russiske styrkene. De kjemper nå mot klokka, vel vitende om at vestlige land har besluttet å forsyne Ukraina med større mengder tunge våpen.

Byen ligger bare 145 kilometer fra grensa til Russland i det som nå er den siste gjenværende lommen med ukrainsk kontroll i Luhansk-regionen.

Ifølge ham er rundt 1.500 sivile drept, men dette er ikke bekreftet fra annet hold.

– Sivile blir drept i direkte angrep, av sår fra splinter og under ruinene av ødelagte bygninger, sier Striuk.

– Vi har matforsyninger for flere dager, men spørsmålet er hvordan de kan distribueres, sier han.

Opprinnelig bodde det rundt 100.000 mennesker i Sievjerodonetsk. Men de fleste har flyktet, og bare mellom 12.000 og 13.000 skal nå være igjen.

– Vi kan ikke redde liv når det hagler granater, sier han.

– Vi frykter at opptil 12.000 sivile er fanget i kryssild i byen, uten tilstrekkelig tilgang til vann, mat, medisin eller elektrisitet, sier Egeland.

– Evakuering er ikke mulig som følge av kamphandlingene, sa Striuk på ukrainsk TV tirsdag.

Samme kveld sa guvernør Hajdaj at en tank med salpetersyre var rammet av et russisk luftangrep. Kjemikalietanken ligger i et industrianlegg russerne prøver å erobre i Sievjerodonetsk.

– Salpetersyre er farlig hvis det inhaleres, svelges eller kommer i kontakt med huden, sa Hajdaj og ba folk holde seg i bomberommene.

Prorussiske separatister sier syretanken eksploderte på territorium som kontrolleres av ukrainske styrker.

Situasjonen er også kritisk i områdene rundt byen, ifølge Hajdaj.

– Fienden planlegger nå en operasjon for å renske opp i omkringliggende landsbyer, sier han.

Guvernøren i Luhansk, Serhij Hajdaj, bekreftet at russiske styrker hadde erobret store deler av byen.

Sievjerodonetsk er nå fullstendig rasert i de russiske luft- og artilleriangrepene, og 90 prosent av bygninger og kritisk infrastruktur er ødelagt, sier Striuk.

Flyktninghjelpen distribuerte nødhjelp til de gjenværende innbyggerne i forrige uke, men kamphandlingene har siden gjort det for farlig å ta seg inn i byen, forteller generalsekretær Jan Egeland.

De gjenværende innbyggerne har nå søkt tilflukt i kjellere og bomberom, og det er få om noen trygge evakueringsruter ut av byen.