Menu
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier at det ikke er uvanlig at Russland flytter på fly. Foto: Erik Johansen / NTB

Russiske bombefly 20 mil fra Norge – ikke unormalt, sier forsvarsministeren

Satellittbilder viser at omfanget av russiske bombefly har økt ved landets nordlige flybase som ligger 20 mil fra Norge, ifølge Faktisk Verifiserbar.

Av NTB | 12.10.2022 20:20:55

Politikk: Det dreier seg om langtrekkende strategiske bombefly som har kapasitet til å angripe mål i USA og hele Europa med atombomber, ifølge Faktisk.no. Nettstedets analyser viser at tilstedeværelsen av disse har økt i omfang.

Et bilde som ble tatt fra verdensrommet klokken 10.22 norsk tid 7. oktober, viser sju fly av typen Tu-160 Blackjack og fire Tu-95 Bear-H på Olenja flybase på Kolahalvøya mindre enn 20 mil fra norskegrensen.

Et annet bilde, som ble tatt to dager senere, viser en av Tu-160-bomberne klar til å ta av på rullebanen. Tu-160 ble utviklet under den kalde krigen og omtales som verdens største bombefly.

Flyene er til vanlig stasjonert på Engels flybase 720 kilometer sørøst for Moskva.

Han sier at Norge følger nøye med og understreker at situasjonen er spent. På spørsmål om regjeringen nå vil styrke overvåkingen, viser Gram til at denne allerede er styrket etter at krigen i Ukraina brøt ut.

– Vi har gjort en rekke ting for å følge godt med og ha norsk tilstedeværelse i nord, i samarbeid med våre allierte, sier han.

Også forsvarssjefen sier at det er normalt med økt aktivitet i de russiske styrkene om høsten.

– Vi befinner oss for tiden i en spesiell situasjon og har økt vår aktivitet med tanke på å gi en best mulig situasjonsforståelse. Sammen med våre nasjonale og internasjonale partnere monitorer vi situasjonen kontinuerlig, sier oberstløytnant og talsperson for forsvarssjefen, Per Espen Strande, til Faktisk.no.

Professor Katarzyna Zysk ved Institutt for forsvarsstudier støtter Hagas resonnement:

– Det at flyene er utplassert der, er en del av Putins avskrekking, og han vil med dette understøtte og gi kjernefysisk avskrekking og truslene troverdighet, sier Zysk til Faktisk.no.

– Det er ikke uvanlig at Russland flytter rundt på sine fly, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB.

– Deployering og øving med strategiske bombefly er i seg selv en form for kjernefysisk avskrekking, så i det store bildet kan det vel leses som en del av Putins atomvåpentrusler, sier førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen.