Menu
Den russiske sjakkspilleren og trener Evgeny Romanov (t.h.) her sammen med den norske kapteinen Ole Christian Moen under sjakk-OL. i Tromsø i 2014. Romanov (33) ønsker nå å representere Norge for slippe sanksjoner i hjemlandet Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Russisk stormester i sjakk vil spille for Norge

Den russiske sjakkspilleren Jevgenij Romanov (33) vil representere Norge for å unngå sanksjoner i hjemlandet.

Av NTB | 09.03.2022 14:40:08

Politikk: Den russiske invasjonen av Ukraina har medført at russere over hele verden har fått kjenne smaken av sanksjoner som fryste bankkontoer og utestengelse fra turneringer, skriver VG.

Romanov sier til VG at selv om han representerte Russland, så har han ikke hatt noe særlig forhold til russisk sjakk. Med sanksjons trusselen hengende over seg så vil det å kunne representere de norske fargene være et steg til å kunne fortsette karrieren, mener russeren.

– Dette påvirker mange idrettsutøvere, som bare vil fortsette med karrieren, legger han til.

Selv om stormesteren ikke vil snakke om situasjonen i Ukraina, snakker han velvillig om norsk sjakk og sanksjonene som har blitt pålagt han.

– Jeg har hatt et veldig sterkt bånd til norsk sjakk siden 2013. Jeg flyttet til Norge og bodde der i noen år. Jeg har mange venner og studenter i Norge og det er en ære å kunne få representere landet, sier Romanov.

Romanov bekrefter overfor avisen at han ikke skal bytte pass eller bli norsk i den forstand, men at han skal representere Norge i turneringer som spiller og som sjakktrener.

– Det kan hende at jeg søker om dobbelt statsborgerskap i framtiden, men nå skal jeg bare representere sjakkforbundet i førsteomgang, forteller han.

Avisen har snakket med presidenten i Norges Sjakkforbund, Simen Agdestein, som bekrefter at de har sagt ja til at Romanov skal kunne representere Norge, og at saken har gått videre til Fide.

(©NTB)

Flere nyheter: