Menu
Den russiske soldaten Vadim Sjisjimarin har blitt dømt til livstid i fengsel etter at han vedkjente å ha drept en sivil mann i Ukraina. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB

Russisk soldat dømt til livstids fengsel for krigsforbrytelser i Ukraina

Den russiske soldaten Vadim Sjisjimarin er i en ukrainsk domstol blitt dømt til livstids fengsel etter at han tilsto å ha drept en sivil mann i Ukraina.

Av NTB | 23.05.2022 12:30:59

Politikk: Den 21 år gamle russiske soldaten er dømt for å ha drept en sivil 62-åring. Han avga torsdag en detaljert forklaring om drapet på mannen, som skjedde i Sumy-området løpet av invasjonens første dager i februar.

Han sa seg skyldig, men sa også at han skjøt mannen etter ordre fra en overordnet.

Sjisjimarin fortalte retten at den overordnede insisterte på at den ukrainske mannen, som snakket på telefonen da han ble skutt, kunne opplyse de ukrainske styrkene om hvor de russiske soldatene befant seg.

Sjisjimarin ba også 62-åringens kone om unnskyldning i retten torsdag.

Sjelipova sa at ektemannen, Oleksandr Sjelipov, gikk ut for å sjekke hva som skjedde da de hørte skudd utenfor hjemmet. Da skytingen sluttet kort tid senere, gikk hun ut og fant mannen skutt og drept utenfor.

– Han var alt for meg. Han var min beskytter, sa hun i retten.

Forsvareren hans ba om at han ble frikjent både for overlagt drap og krigsforbrytelser.

– Jeg mener Vadim Sjisjimarin ikke er skyldig i forbrytelsen han er anklaget for. Jeg ber om at klienten min blir frifunnet, sa advokat Viktor Ovsjannikov i retten.

Livstidsdommen Sjisjimarin har fått vil først bli rettskraftig etter en eventuell anke, eller dersom det ikke ankes. Det er mulig at 21-åringen blir sendt til Russland i en fangeutveksling, noe også Sjelipovs kone har sagt at hun godkjenner.

– Han sa på en tydelig måte at jeg burde skyte. Han sa jeg ville gjøre det farlig for oss hvis ikke. Jeg skjøt ham på kloss hold. Det drepte ham, sa soldaten i retten.

Sjisjimarin er den første russiske soldaten som ble stilt for retten for krigsforbrytelser etter Russlands invasjon av Ukraina.