Menu
Den russiske soldaten Vadim Sjisjimarin har blitt dømt til livstid i fengsel etter at han vedkjente å ha drept en sivil mann i Ukraina. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB

Russisk soldat anker livstidsdom for krigsforbrytelser i Ukraina

Den russiske soldaten Vadim Sjisjimarin vil anke dommen om livstid i fengsel, som ble avsagt etter at han tilsto å ha drept en sivil mann i Ukraina.

Av NTB | 23.05.2022 13:16:15

Politikk: Den 21 år gamle russiske soldaten er dømt for å ha drept en sivil 62-åring. Han avga torsdag en detaljert forklaring om drapet på mannen, som skjedde i Sumy-området løpet av invasjonens første dager i februar.

– Drapet ble begått med overlegg, sa dommer Sergij Agafonov under domsavsigelsen.

Etter at dommen ble avsagt i en domstol i Kyiv, ble det raskt kjent at soldaten vil anke.

– Det er det strengeste dommen som er mulig å få, og enhver rettsinnet person ville ha anket den, sa Sjisjimarins advokat Viktor Ovsjannikov etter domsavsigelsen.

– Jeg vil be om at dommen blir opphevet, la han til. Dommen er ikke rettskraftig før ankesaken blir avgjort.

Sjisjimarin fortalte retten i forrige uke at hans overordnede insisterte på at den ukrainske mannen, som snakket på telefonen da han ble skutt, kunne opplyse de ukrainske styrkene om hvor de russiske soldatene befant seg.

– Han sa på en tydelig måte at jeg burde skyte. Han sa jeg ville gjøre det farlig for oss hvis ikke. Jeg skjøt ham på kloss hold. Det drepte ham, sa soldaten i retten.

Sjelipova sa at ektemannen, Oleksandr Sjelipov, gikk ut for å sjekke hva som skjedde da de hørte skudd utenfor hjemmet. Da skytingen sluttet kort tid senere, gikk hun ut og fant mannen skutt og drept utenfor.

– Han var alt for meg. Han var min beskytter, sa hun i retten.

Videre har Sjisjimarin forklart at han etter drapet prøvde å desertere og rømme tilbake til Russland i en stjålet bil.

Forsvareren hans ba om at han ble frikjent både for overlagt drap og krigsforbrytelser. Argumentene gikk blant annet ut på at Sjisjimarin først skal ha nektet å skyte mot mannen, men gjorde det etter press fra sin overordnede og fordi han fryktet for sin egen sikkerhet.

– Jeg mener Vadim Sjisjimarin ikke er skyldig i forbrytelsen han er anklaget for. Jeg ber om at klienten min blir frifunnet, sa Ovsjannikov i retten.

Forsvareren mente også at Sjisjimarin ikke hadde vært forberedt på den voldelige militærkonfrontasjonen som ventet ham i Ukraina.

Sjisjimarin har erkjent å ha drept mannen, men sa også at han skjøt etter ordre fra en overordnet.

Sjisjimarin ba også 62-åringens kone om unnskyldning i retten torsdag.

Sjisjimarin er den første russiske soldaten som ble stilt for retten for krigsforbrytelser etter Russlands invasjon av Ukraina.