Menu
Brittney Griners ankesak i Russland ble avvist. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB.

Russisk rett avviste Brittney Griners anke

En russisk domstol har avvist Brittney Griners anke. Den amerikanske basketballstjernen er i Russland dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling.

Av NTB | 25.10.2022 14:41:26

Kriminalitet og rettsvesen: Griner deltok under rettsmøtet i Moskva via videolink fra straffekolonien der hun befinner seg. Tirsdag avviste den russiske retten amerikanerens anke.

Hun har vært fengslet i Russland siden hun 17. februar ble pågrepet på flyplassen i Moskva. Tollere fant cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen hennes.

32-åringen ble tiltalt for smugling og besittelse av en betydelig mengde av et narkotisk stoff, noe som har en strafferamme på ti år. Hun har erkjent at hun hadde cannabisolje i bagasjen, men bedyret i retten at hun ikke hadde til hensikt å bryte loven.

Selv om dommen står igjen uendret, blir straffen redusert. For hver dag Griner satt fengslet fram til rettssaken, blir registrert som halvannen dag sonet. Det betyr at rundt åtte år gjenstår.

Nyhetsbyrået AP og andre amerikanske medier har skrevet at USA har tilbudt en fangeutveksling der Griner byttes mot den russiske våpenhandleren Viktor Bout, som soner en dom på 25 års fengsel i USA. Dette er ikke offisielt bekreftet.

I begynnelsen av august ble hun dømt til ni års fengsel. Straffen skal være strengere enn i tidligere tilsvarende saker i Russland, og Griner anket dommen uten å nå fram. Forsvareren hennes argumenterte for at dommen var altfor hard og sa i retten at Griner burde blitt frikjent.

Amerikanske myndigheter har klassifisert Griner som «urettmessig anholdt» og jobbet aktivt for å få henne satt fri. President Joe Biden har reagert kraftig på den strenge dommen.

(©NTB)

Flere nyheter: