Menu
Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj klemmer kona Julija under rettssaken. Foto: Denis Kaminov / AP / NTB

Russisk påtalemakt ber om nye 13 års fengsel for Navalnyj

Opposisjonslederen Aleksej Navalnyj bør få en dom på ytterligere 13 år i fengsel, er påstanden til påtalemyndigheten i Russland.

Av NTB | 15.03.2022 11:25:06

Politikk: Fra før soner han en dom på 2,5 år i en straffekoloni på grunn av brudd på meldeplikten etter en tidligere betinget dom. Bruddene på meldeplikten var forårsaket av at han lå i koma sommeren og høsten 2020, og hans allierte beskriver dommen som politisk motivert.

Denne rettssaken handler om ytterligere bedragerianklager knyttet til organisasjonene han driver og forakt for retten. Separat pågår det en etterforskning av påstått ekstremisme som kan gi ytterligere opptil ti års fengsel.

Navalnyj har blitt særlig kjent for sine avsløringer av korrupsjon i det russiske maktapparatet. Han og en rekke av hans nærmeste medarbeidere og støttespillere er terrorlistet av myndighetene.

Sommeren 2020 ble han forgiftet med nervegiften Novitsjok, og måtte reise til Tyskland for å få behandling for å berge livet. Han mener det var russiske myndigheter som sto bak forgiftningen, noe de avviser. I januar 2021 kom han tilbake til Russland og ble pågrepet ved ankomst.

Etter Russlands invasjon av Ukraina har han oppfordret russerne til å gå ut i gatene og demonstrere mot regimet.

(©NTB)

Flere nyheter: