reklame for Sheiken Bowling
Menu
Illustrasjonsfoto fra Den røde plass i Moskva: AP / NTB

Russisk organisasjon kan bli forbudt

Regjeringen i Russland vil avvikle Moskvas Helsingforsgruppe, en av landets eldste menneskerettsorganisasjoner, opplyser gruppen selv.

Av NTB | 20.12.2022 18:15:34

Politikk: En begjæring om avvikling er blitt overlevert en domstol i den russiske hovedstaden av landets justisdepartement.

Begrunnelsen er at organisasjonen angivelig har brutt regler ved å arbeide utenfor Moskva. Den skal blant ha gjort seg skyldig i å overvåke rettssaker andre steder i Russland.

En talsperson for domstolen bekrefter at begjæringen er til vurdering, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Moskvas Helsingforsgruppe ble opprettet i 1976, året etter at Sovjetunionen hadde undertegnet Helsingfors-erklæringen. Den omfattet en rekke tiltak for å bygge tillit mellom partene i den kalde krigen.

Erklæringen og opprettelsen av organisasjonen i Moskva dannet bakgrunnen for opprettelser av menneskerettsorganisasjoner også i en rekke vestlige land, som Den norske Helsingforskomité og Human Rights Watch i USA.

Moskvas Helsingforsgruppe ble tvunget til å legge ned virksomheten tidlig på 1980-tallet, men gjenopplivet i 1989.

Menneskerettsorganisasjonen Memorial – en av årets mottakere av Nobels fredspris – fikk ordre om å stenge dørene i desember i fjor. Både Memorial og Moskvas Helsingforsgruppe er blitt omtalt som Russlands eldste menneskerettsorganisasjon.

(©NTB)

Flere nyheter: