Menu
Aleksej Gorinov holder en plakat med teksten «jeg er mot krigen» ved et rettsmøte i Moskva i juni. Påtalemyndigheten vil gi ham sju års fengsel for å med overlegg ha spredt det Kreml mener er desinformasjon om krigen i Ukraina. Foto: Aleksandr Zemliantsjenko / AP / NTB

Russisk lokalpolitiker risikerer fengselsstraff for kritikk av krigen

Det ble torsdag lagt ned påstand om sju års fengsel for en russisk lokalpolitiker som kritiserte landets invasjon av Ukraina.

Av NTB | 08.07.2022 01:16:30

Kriminalitet og rettsvesen: Aleksej Gorinov, som er medlem av bystyret i Moskva, ble pågrepet i april.

Han kan bli Russlands første folkevalgte til å bli dømt til fengselsstraff for å med overlegg ha spredt «desinformasjon» om det russiske militæret, et lovbrudd med strafferamme på opptil 15 års fengsel.

Loven ble innført i mars, og forbyr spredning av det Kreml mener er falske opplysninger om hva russiske styrker gjør i Ukraina. Kreml har insistert på at det ikke er noen krig i Ukraina, men at de har iverksatt det de kaller en «militær spesialoperasjon».

Gorinov kritiserte Russlands krigføring i et byrådsmøte i mars. I en video av seansen, som ligger på YouTube, uttrykker han skepsis rundt en planlagt kunstkonkurranse for lokale barn samtidig som det «hver dag er barn som dør» i Ukraina.

Ved et rettsmøte i juni ble Gorinov avbildet med en plakat der det sto «jeg er mot krigen».