reklame for Sheiken Bowling
Menu
Inngangen til menneskerettsorganisasjonen Memorial i Moskva fredag. Foto: Dmitry Serebryakov / AP / NTB

Russisk fredsprisvinner: – Føler nesten vi ikke fortjener å ta imot pris sammen med ukrainerne

Fredsprisen mottas med blandede følelser i russiske Memorial. De har dårlig samvittighet for hvordan Russland er blitt, sier juridisk leder i organisasjonen.

Av NTB | 07.10.2022 16:40:49

Politikk: Den russiske menneskerettsorganisasjonen, som har dokumentert overgrep både under sovjettiden og i Tsjetsjenia-krigene, er beordret stengt av Vladimir Putin. De deler prisen med den belarusiske politiske fangen Ales Bjaljatski og ukrainske Center for Civil Liberties.

– Det er en veldig merkelig tid å få denne prisen i. For ting kunne ikke ha vært verre. Mange av mine kolleger føler at de ikke fortjener denne prisen. Vi gjorde ikke nok som sivilsamfunn for å forhindre at Russland ble som det er nå, sier Natalija Sekretareva, juridisk leder og medlem av menneskerettsrådet i Memorial, til NTB.

– Jeg tror det er en ære for oss, men også en følelse av at vi nesten ikke fortjener å stå ved siden av dem. Vi er fra landet som har angrepet, og som skaper så mye urettferdighet i Ukraina. Og så skal vi stå sammen. Det er veldig, veldig vanskelig, sier Sekretareva.

Hun sier det er veldig, veldig vanskelig for dem å operere i Russland nå. Vladimir Putins politistat har strammet grepet. Kritikk kan møtes med lange fengselsstraffer.

– Jeg vil si at frihet er en utopi, og demokrati er en utopi. Jeg tror mitt favorittsitat er et sitat fra Pussy Riot om at frihet ikke eksisterer hvis du ikke kjemper for det hver eneste dag, sier Sekretareva.

Samtidig var det Putins bursdag.

– Det er en perfekt timing fordi vi hadde det rettsmøtet og det er Putins bursdag. Jeg tror det er en av mine favoritting, at det er en flott gave til ham på bursdagen, sier Sekretareva.

Hun sier at hun ikke tror sikkerhetssituasjonen deres blir påvirket nevneverdig, men er samtidig helt sikker på at myndighetene ikke kommer til å anerkjenne tildelingen som noe positivt.

– Hun er et symbol på hva vi står for, sier Sekretareva.

Jestemirova er en av mange russiske menneskerettsforkjempere, journalister og aktivister som har måttet bøte med livet. Deres arbeid bør hylles, sier Sekretareva, selv om mange altså mener de ikke har gjort nok.

– Det er en bittersøt følelse. På en side har det sivile samfunnet betalt en høy pris, på den andre siden har vi ikke klart å hindre at vi endte opp her, sier hun.

Hun sier det blir spesielt å ta imot fredsprisen sammen med en ukrainsk organisasjon når hun er fra et land som har gått til krig mot naboen.

Hun sier at hun ikke tror fredsprisen kommer til å endre på mye for deres arbeid. Prisen kom samme dag som Memorial var i et rettsmøte i Moskva om myndighetenes forsøk på å konfiskere en bygning de eier, samt 11 millioner rubler.

Selv om Memorial har opplevd mye motgang før, sier hun at situasjonen nå er verre enn noen gang. Hun trekker linjene tilbake til Tsjetsjenia-krigen, og sier prisen er til heder for Natalija Jestemirova. Hun var Memorial-leder i Tsjetsjenia og ble drept i 2009.