Menu
Den kjente russiske film- og teaterregissøren Kirill Serebrennikov har på munnbind på vei inn til retten i Moskva fredag. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko, AP / NTB scanpix

Russisk filmregissør dømt for underslag

Den kjente russiske film- og teaterregissøren Kirill Serebrennikov er funnet skyldig i underslag. Kritikere mener saken mot ham er fabrikkert.

Av NTB | 26.06.2020 11:19:25

Kriminalitet og rettsvesen: En domstol i Moskva har funnet Serebrennikov og tre andre skyldig i underslag på rundt 20 millioner kroner som hadde blitt gitt i statlig støtte til et teaterprosjekt.

Serebrennikov insisterte i sin sluttprosedyre på at han er uskyldig. Straffeutmålingen er ennå ikke klar, men påtalemyndigheten har bedt om seks års fengsel.

Russiske myndigheter opplyser at de nå skal gå gjennom forvaltningen av tilskudd til kulturprosjekt.

– Saken gir grunn til å nøye gjennomgå hvordan offentlige penger brukes av kulturorganisasjoner med formål om å unngå korrupsjon i sektoren, sier talsperson for president Putin, Dmitrij Peskov til statlige medier.

Foran den russiske ambassaden Berlin demonstrerte rundt 120 personer fredag mot dommen. De oppmøtte hadde forsøkt å gi ambassadepersonell en liste med 56.000 signaturer fra personer som protesterte mot dommen.

Rettssaken mot 50-åringen har av flere blitt satt i sammenheng med hans kritikk av den ortodokse kirken i Russland, som har tett tilknytning til makteliten i landet. Serebrennikov ble i fjor tildelt en av Russlands mest prestisjefylte filmpriser mens han var i husarrest.

(©NTB)

Flere nyheter: