Menu
Den kjente russiske film- og teaterregissøren Kirill Serebrennikov har på munnbind på vei inn til retten i Moskva fredag. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko, AP / NTB scanpix

Russisk filmregissør dømt for underslag – slipper fengsel

Den russiske film- og teaterregissøren Kirill Serebrennikov er funnet skyldig i underslag og dømt til betinget fengsel. Kritikere mener saken er fabrikkert.

Av NTB | 26.06.2020 17:53:43

Kriminalitet og rettsvesen: En domstol i Moskva har funnet Serebrennikov og tre andre skyldig i underslag på rundt 20 millioner kroner som hadde blitt gitt i statlig støtte til et teaterprosjekt.

Serebrennikov insisterte i sin sluttprosedyre på at han er uskyldig. Påtalemyndigheten ba om seks års fengsel. Senere fredag kom straffutmålingen. Regissøren dømmes til betinget fengsel med en prøvetid på tre år. Han må også betale en bot på 800.000 rubler, om lag 112.000 kroner.

Foran den russiske ambassaden i Berlin demonstrerte rundt 120 personer fredag mot dommen. De oppmøtte hadde forsøkt å gi ambassadepersonell en liste med 56.000 signaturer fra personer som protesterte mot dommen.

Russiske myndigheter opplyser at de nå skal se nærmere på forvaltningen av tilskudd til kulturprosjekt.

– Saken gir grunn til å nøye gjennomgå hvordan offentlige penger brukes av kulturorganisasjoner med formål om å unngå korrupsjon i sektoren, sier president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov til statlige medier.

Rettssaken mot 50-åringen har av flere blitt satt i sammenheng med hans kritikk av den ortodokse kirken i Russland, som har tett tilknytning til makteliten i landet. Serebrennikov ble i fjor tildelt en av Russlands mest prestisjefylte filmpriser mens han var i husarrest.

(©NTB)

Flere nyheter: