Menu
Et skadet tårn etter rusissk bombing i Kyiv i Ukraina mandag. Foto: Efrem Lukatsky / NTB / AP

Russisk bombing i flere ukrainske byer – minst fem døde

Kyiv og flere andre ukrainske byer ble bombet mandag morgen. Minst fem personer er drept i hovedstaden.

Av NTB | 10.10.2022 10:01:36

Krig og konflikter: – På den 229. dagen av denne krigen prøver de å ødelegge oss og fjerne oss fra jordens overflate. De prøver å ødelegge mennesker som sover i hjemmene sine i Zaporizjzja og drepe folk som går til jobb i Dnipro og Kyiv, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Telegram.

Sammen med innlegget har presidenten også lagt ut en video som viser røykskyer, biler som står i brann og husfasader der vinduene er knust.

Det ukrainske innenriksdepartementet skriver at det skal være fem døde og tolv sårede i Kyiv etter minst fem bombeangrep.

– Flyalarmene går over hele Ukraina. Raketter slår ned og beklageligvis er det døde og sårede. Ikke forlat tilfluktsrommene! Ta vare på dere selv og de som står dere nærmest. La oss stå sammen og være sterke, skriver presidenten videre.

President Volodymyr Zelenskyjs nære rådgiver, Mykhailo Podoljak skriver på Twitter at det har vært målrettede angrep mot hovedstaden Kyiv og storbyene Zaporizjzja og Dnipro lenger øst i Ukraina.

– Russland er ikke lenger i stand til å kjempe på slagmarken, men å drepe sivile. I stedet for prat, trenger vi luftvern, MLRS-raketter og langtrekkende raketter, skriver Podoljiak.

Reuters og lokale ukrainske medier skriver at flyalarmen også gikk i flere andre ukrainske byer mandag morgen, og at det også hadde vært eksplosjoner i Lviv, Ternopil og Dnipro.

Ukrainske medier melder at det har vært eksplosjoner i flere steder, blant annet i en kraftstasjon i Lviv, som ligger helt vest i landet og har vært en tilholdssted for mange mennesker på flukt fra andre og hardere rammede områder i Ukraina.

Også Kharkiv, Ternopil, Khmelnytskyi, Zhytomyr and Kropyvnytskyi skal ha blitt rammet.

Svitlana Vodolaga, talsperson for redningstjenesten, sier det er drepte og sårede i forbindelse med eksplosjonene. Redningsarbeidere jobber nå på flere steder i hovedstaden.

Flere kjente bygninger og offisielle kontorer, som Ukrainas sikkerhetstjeneste og den Unesco-listede St. Sofia-katedralen, ligger i bydelen Sjevtsjenko.

De siste angrepene på Kyiv fant sted 26. juni.

Angrepene mandag morgen kommer bare noen timer før Russlands president Vladimir Putin skal holde et møte med russiske sikkerhetsrådet i Kreml. Det var på forhånd ventet at tema på møtet ville bli hvordan Russland skulle svare på angrepet på Krim-brua.

Eksplosjonene kommer et døgn etter at Russlands president Vladimir Putin ga ukrainske hemmelige tjenester skylden for lørdagens angrep mot Krim-broen, som knytter den annekterte Krim-halvøya til det russiske fastlandet. Putin sa at dette var en terrorhandling.

AFPs journalister i Kyiv meldte om minst tre kraftige eksplosjoner ved 8.15-tiden lokal tid, og at flyalarmen gikk om lag en time tidligere. Ved 9.40-tiden meldte nyhetsbyråets utsendte om ytterligere to eksplosjoner.

Eksplosjonene har blant annet rammet Sjevtsjenko-distriktet sentralt i Kyiv, ifølge ordfører Vitalij Klitsjko. Folkevalgte Lesia Vasylenko i den ukrainske nasjonalforsamlingen har delt et bilde i sosiale medier som viser at minst en av eksplosjonene fant sted nær hovedbygningen til Kyivs Nasjonale Universitet sentralt i byen.

Videoer som er publisert i sosiale medier viser svart røyk over flere områder i byen. En reporter fra nyhetsbyrået AFP fortalte om mange ambulanser som kjørte mot området hvor eksplosjonene fant sted.

Flere nyheter: