Menu
En russisk statsborger ble fredag pågrepet med en mengde fotoutstyr, blant annet en drone, ved Tromsø lufthavn fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Russisk 51-åring fløy drone over Kirkenes – fengslet i to uker

Russeren som ble pågrepet etter at noen så ham fotografere ved Tromsø lufthavn, har også filmet med drone over Kirkenes. Nå er han varetektsfengslet i to uker.

Av NTB | 15.10.2022 21:21:14

Kultur og underholdning: Politiet mente saken var så omfattende å etterforske at de ba om fengsling i fire uker, men da satte tingretten foten ned. De viser til at det så langt bare fins informasjon om at siktede har fløyet dronen over Kirkenes.

Bildet som den siktede har tatt av et militært Bell helikopter mens det fløy rundt Kirkenes flyplass, er ifølge retten ikke ulovlig. Nord-Troms og Senja tingrett sier likevel at dersom det dukker opp flere ulovlige dronefilmer som må etterforskes, kan fengslingen bli forlenget.

Lørdag kveld var det fortsatt ikke avklart om den siktede vil anke kjennelsen, opplyser hans forsvarer Ola Larsen til NTB.

Tidligere på dagen opplyste han at mannen har avgitt forklaring til politiet, og han begjærte seg løslatt i fengslingsmøtet.

– Politiet ble varslet av en ansatt i Avinor, hvorpå en patrulje dro ut til flyplassen. Så var det ting på stedet der som gjorde at vi valgte å pågripe mannen, sier politiadvokaten.

Politiet har tatt beslag i en større mengde fotoutstyr, inkludert en drone og en rekke minnekort. Mannen har avgitt forklaring til politiet.

– Han sier fotoutstyret var til private formål, sier Bergh, uten at han vil gå mer i detalj på mannens forklaring.

Politiet opplyser at siktede har erkjent å ha fløyet drone.

– Vi kommer til å fortsette med avhør og gjennomgang av beslaget. Av beslaget som vi har gjennomgått, har vi blant annet sett bilder fra lufthavnen i Kirkenes og bilder av Forsvarets Bell-helikopter, sier Bergh.

Han sier også at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er koblet inn i saken.

Det bekrefter PSTs kommunikasjonssjef Trond Hugubakken overfor NTB. Det samme gjelder saken fra Storskog, der en russer ble pågrepet tirsdag.

– PST er naturlig nok interessert i disse sakene og er i tett kontakt med dem som etterforsker lokalt, sier han.

PST har fått inn flere andre interessante tips etter de to drone-pågripelsene i Nord-Norge. Ingen er så langt pågrepet i disse sakene, men de blir undersøkt.

Hugubakken ber folk fortsette å følge med, særlig rundt forsvars- og kraftinstallasjoner.

– Folk i lokalmiljøene er de beste til å se det som er annerledes eller mistenkelig, så er det opp til oss å finne ut om det virkelig er mistenkelig eller noe helt naturlig, sier Hugubakken.

Han ber folk om å melde fra hvis de ser noe de mener er mistenkelig, så fort som mulig, til lokalt politi eller til PSTs døgnåpne telefon.

Politiadvokat Bergh sier politiet foreløpig ikke ser noen konkret sammenheng mellom de to sakene.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er orientert om den seneste pågripelsen.

– Jeg er kjent med at politiet har pågrepet en russisk person med drone ved flyplassen i Tromsø. Samtidig kan jeg ikke kommentere saker som er under etterforskning. Men det er bra at politiet er årvåkne, sier justisministeren til NTB lørdag.

Mehl sier videre at det er en høy prioritet å forsterke innsatsen for å avdekke ulovlig aktivitet på norsk jord.

– Politiet har et tett samarbeid med PST, og styrkingen av beredskapen som har blitt gjort det siste halvåret, har fungert godt, sier hun.

Den 51 år gamle russiske statsborgeren ble pågrepet fredag morgen etter tips fra en Avinor-ansatt, opplyser politiadvokat Jacob Bergh til NTB.

51-åringen er ikke bosatt i Norge. Ifølge sin egen forklaring hadde han passert Storskog torsdag og var på vei til Svalbard.

Men så lenge det er lokalt politi som etterforsker de to pågripelsene, kan ikke PST uttale seg om sakene.

Det er altså andre gang på kort tid at en russisk statsborger har blitt pågrepet av politiet for å ha brukt drone i Norge. Den første ble stoppet ved Storskog på vei ut av Norge sist tirsdag, 11. oktober, med to droner og flere elektroniske lagringsenheter.

Flere nyheter: