Menu
FILE - In this file photo dated Thursday, May 7, 2020, Britain's Foreign Secretary Dominic Raab arrives at 10 Downing Street, in London. Raab on Monday July 6, 2020, announced targeted economic sanctions against individuals and organizations from Russia, Saudi Arabia, Myanmar and North Korea under new U.K. powers to punish human-rights offenders.(AP Photo/Alberto Pezzali, FILE)

Russere og saudiarabere topper Storbritannias sanksjonsliste

Titalls russiske og saudiarabiske statsborgere anklages for menneskerettighetsbrudd og ilegges sanksjoner i Storbritannia. Russland truer med gjengjeldelse.

Av NTB | 06.07.2020 21:33:04

Politikk: Dette er første gang at Storbritannia på egen hånd utpeker og straffer personer og organisasjoner som er anklaget for brudd på menneskerettighetene, skriver The Guardian.

Tidligere har Storbritannia nøyd seg med å følge sanksjonsregimene fra EU og FN.

Til sammen 49 personer og organisasjoner er underlagt sanksjonene, som innebærer at aktørenes midler og eiendeler blir fryst, i tillegg til at de ilegges innreiseforbud til Storbritannia.

– Denne regjeringen er forpliktet til å sørge for at Storbritannia blir en enda sterkere aktør i kampen for det gode her i verden. De som er skyldige i de verste menneskerettighetsbruddene, vil bli holdt ansvarlige av oss, sier utenriksminister Dominic Raab.

Russiske myndigheter truer Storbritannia med gjengjeldende tiltak etter at nyheten om sanksjonene ble kjent.

– Russisk side forholder seg til retten om å innføre gjengjeldende tiltak i forbindelse med Storbritannias fiendtlige beslutning, heter det i en uttalelse fra den russiske ambassaden i London mandag kveld.

På sanksjonslista står også personer fra Myanmar og Nord-Korea, ifølge The Guardian.

USA hyller sanksjonene, og utenriksminister Mike Pompeo mener at de markerer starten på en ny æra for amerikansk og britisk samarbeid etter brexit.

– USA vil fortsette å oppsøke allierte og partnere for å ta i bruk alle tilgjengelige midler for å nekte adgang til USA og internasjonale finansielle systemer til alle de som tar del i alvorlige brudd på menneskerettigheter, sier Pompeo.

25 av personene er fra Russland. De utpekes på grunn av antatt tilknytning til dødsfallet til advokaten Sergej Magnitskij, som døde i et russisk fengsel i 2009. Magnitskij arbeidet tidligere for den britiske finansmannen og Putin-kritikeren William Browder.

I tillegg er også 20 saudiarabiske statsborgere rammet av sanksjonene. Det britiske utenriksdepartementet mener at disse hadde en rolle i drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018.

(©NTB)

Flere nyheter: