Menu
Verdensener Daniil Medvedev kan spille videre. ITF utelukker Russland og Hviterussland fra lagturneringer, men ATP og WTA lar russere og hviterussere fortsette å spille. Foto: Eduardo Verdugo, AP / NTB

Russere får spille videre på tennistourene – nektes i lagturneringer

Russiske tennisspillere får lov til å spille videre på ATP- og WTA-touren, men uten bruk av nasjonsflagg. I lagturneringer blir det derimot stopp.

Av NTB | 01.03.2022 20:05:55

Sport: I en felles uttalelse fra ATP (mennenes tour), WTA (kvinnenes tour) og ITF (det internasjonale tennisforbundet) står det at ITF suspenderer Russlands tennisforbund og Hviterusslands tennisforbund, og at de følgelig ikke får stille lag i Davis Cup for menn eller Billie Jean Cup for kvinner.

Russland er regjerende mester i begge lagturneringer.

Derimot vil verken ATP eller WTA nekte russiske spillere å delta i sine turneringer på det nåværende tidspunkt. Det betyr at den nye verdenseneren Daniil Medvedev og alle de andre russiske (og hviterussiske) stjernene på tennistouren kan spille videre, men de må greie seg uten flagg eller nasjonsbetegnelse.

Norge spiller kvalifisering til Davis Cup-sluttspillet kommende helg. Russland var som tittelforsvarer automatisk kvalifisert til høstens sluttspill og skulle ikke i aksjon nå. Hviterussland skulle spille mot Mexico på et lavere nivå, men den kampen blir ikke noe av.

– Tennisfamiliens sikkerhet er vår første prioritet. WTA og ATP har de siste dagene kontaktet nåværende og tidligere spillere, samt andre medlemmer av tennisfamilien, i Ukraina og nabolandene, for å sjekke om de er trygge og tilby dem hjelp, står det.

– Sportens forbund står sammen i fordømmelsen av Russlands handlinger.

Forbundene berømmer spillerne som åpent har tatt til orde mot invasjonen.

Mens to av de seks første på ATP-rankingen er russere, er kvinnenes verdenstreeer Aryna Sabalenka hviterusser. Anastasia Pavljutsjenko på 14.-plass er høyest rangerte russiske kvinne.

ATP og WTA har strøket den felles turneringen i Moskva i oktober, tradisjonsrike Kreml Cup, fra terminlista.

I den felles uttalelsen uttaler de tre organisasjonene sjokk og sorg over den russiske invasjonen i Ukraina.

Russiske Andrej Rublev, ranket som nummer seks i verden, tusjet «No war, please» på et kamera etter en seier på ATP-touren forrige uke, og Medvedev har også uttalt seg mot krigshandlingene.

(©NTB)

Flere nyheter: