Menu
24 år gamle Hadi Matar ble lørdag fremstilt for varetektsfengsling, siktet for drapsforsøk. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB

Rushdie ble stukket tolv ganger

Forfatteren Salman Rushdie (75) ble stukket rundt tolv ganger, blant annet i ansiktet, opplyser amerikansk påtalemyndighet.

Av NTB | 14.08.2022 01:20:38

Krig og konflikter: Et av stikkene i ansiktet forårsaket skade på det ene øyet hans, melder Sky News, som siterer statsadvokatkontoret i Chautauqua i delstaten New York.

Politiet opplyste først på en pressekonferanse fredag at det dreide seg om minst ett stikk i halsen og minst ett stikk i buken. Da lå Rushdie i respirator.

Rushdie ble også knivstukket i leveren og fikk nerveskader i en arm, og var ute av stand til å snakke, opplyste Rushdies agent Andrew Wylie senere natt til lørdag norsk tid.

– Dette er ikke gode nyheter. Salman kommer sannsynligvis til å miste et øye. Nervene i armen ble kuttet over, og leverens hans ble stukket og påført skader, sa Wylie.

Matar var bosatt i Fairview i delstaten New Jersey. I nærliggende North Bergen ble Matar medlem på et boksesenter 11. april i år. Der deltok han i rundt 27 gruppetimer for nybegynnere. Det forteller State of Fitness Boxing Clubs leder Rosaria Calabrese.

Hun sier at Matar for noen dager siden sendte henne en epost om at han ønsket å avslutte medlemskapet, fordi «han kom ikke til å være tilbake på en stund».

Senterets eier Desmond Boyle sier at han ikke merket seg «noe voldelig» ved Matar. Han beskriver Matar som høflig og stille, men samtidig som en person som så ut til å være «fryktelig trist». Han sier at Matar motsatte seg forsøk fra ham og andre på å ønske han velkommen og få ham til å engasjere seg.

– Han hadde dette ansiktsuttrykket hver gang han kom inn. Det så ut som om han hadde den verste dagen i livet sitt, sier Boyle.

I landsbyen kan man se flagg tilhørende den iranskstøttede militante sjiamuslimske gruppen Hizbollah, og bilder av Hizbollah-leder Hassan Nasrallah, Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei, Irans avdøde tidligere øverste leder ayatolla Ruhollah Khomeini, og den iranske generalen Qasem Soleimani, som ble likvidert av USA i 2020.

Journalister som dro til landsbyen lørdag, ble bedt om å forlate stedet. Talspersoner for Hizbollah har ikke svart på Aps henvendelser om å kommentere saken.

Den britisk-indiske forfatteren, som har skrevet 14 romaner, har vært utsatt for alvorlige drapstrusler siden han ga ut «Sataniske vers» høsten 1988.

I 1989 erklærte Irans daværende leder ayatolla Ruhollah Khomeini at Rushdie burde drepes. Det samme gjaldt dem som hadde bidratt til å utgi boken, som ble oppfattet som blasfemisk av mange muslimer.

Lørdag ble 24 år gamle Hadi Matar formelt siktet for drapsforsøk. Han erkjente ikke straffskyld da han ble fremstilt for varetektsfengsling.

Matar er født i USA av foreldre som emigrerte fra landsbyen Yaroun i den sørlige delen av Libanon. Det opplyser ordføreren i landsbyen, Ali Tehfe, til nyhetsbyrået AP.

75 år gamle Rushdie ble angrepet på talerstolen rett før han skulle holde foredrag i Chautauqua nordvest i delstaten New York fredag.

(©NTB)

Flere nyheter: