reklame
Menu
En sykepleier utfører en koronatest ved Spelhaugen teststasjon i Fyllingdalen i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB

Rundt 5.100 går rundt uten å vite at de er smittet

Én uke før julaften har smittetallene sluttet å falle. Det er nå 60 prosent sannsynlighet for at pandemien er stigende i det vi går inn i juletiden.

Av NTB | 17.12.2020 05:23:04

Politikk: Søndag 13. desember gikk det om lag 5.100 smittsomme personer rundt i Norge. Om lag seks av ti vet ikke at de er smittet, eller har ikke testet seg. Det anslår Folkehelseinstituttet (FHI) i sin siste ukesrapport.

Dette er et tegn på at Norge ikke lenger ser ut til å presse smittetallene ned, slik målet med de strenge smittetiltakene er, skriver Aftenposten.

36 prosent av de nye smittetilfellene i uke 50 er født i utlandet. I forrige uke var veksten størst blant innvandrere fra Eritrea, Somalia, Afghanistan og Syria.

Smittetrykket kan være mye høyere i flere innvandrermiljøer enn blant norskfødte, der 2 prosent av de testede har positiv test. For alle de største innvandrergruppene, unntatt svensker, er andelen mye høyere.

Blant de testede født i Somalia, Eritrea, Pakistan, Irak, Tyrkia og Romania, tester mer enn 10 prosent positivt i uke 46–49.

Den høye andelen positive betyr at langt flere burde testet seg, og at det er mye uoppdaget smitte i disse miljøene, ifølge FHI.

(©NTB)

Flere nyheter: