Menu
Dommer Istvan Kovacs følger med mens Birger Meling fører ballen i nasjonsligakamp mot Kypros i 2018. Rumeneren er tilbake på Ullevaal som dommer mot Montenegro mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Rumensk dommer og italiensk VAR-ansvarlig på Ullevaal

Istvan Kovacs (37) fra Romania skal dømme VM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Montenegro mandag.

Av NTB | 10.10.2021 12:52:38

Sport: Han får med seg Vasile Florin Marinescu og Ovidiu Artene som assistenter og Andrei Chivulete som fjerdedommer, mens det blir italienske VAR-dommere i Massimiliano Irrati og assistenten Matteo Passini.

Vanligvis er både dommerkvartetten og VAR-dommerne fra samme land, men ikke denne gang. Irrati er blant de mest erfarne VAR-dommerne og hadde oppgaven i 14 kamper i VM-sluttspillet 2018, deriblant åpningskampen og finalen.

Det blir ikke første gang Kovacs dømmer landskamp på Ullevaal. Han hadde ansvaret også i 2-0-seieren over Kypros i nasjonsligaen i 2018, da Stefan Johansen scoret begge Norges mål.

Kovacs var med i sommerens EM-sluttspill, der Nederlands 3-0-seier over Nord-Makedonia i Amsterdam ble hans eneste kamp som hoveddommer. Han var fjerdedommer i to kamper.

En spiller som slapp med gult kort ble i ettertid utestengt i 16 kamper for å ha skadet en motspiller alvorlig, og Kovacs ble den første dommer som har fått null poeng på børsen i den store sportsavisen Gazeta Sporturilor.

Siden har det gått bedre, og han har dømt mange store kamper i Romania og internasjonalt. Han har dømt både Tromsø (2011), Rosenborg (2014) og Sarpsborg (2018) i europacupkamper.

Seks av spillerne i Norges tropp har gult kort i kvalifiseringen og blir utestengt mot Latvia i oktober om de får se gult fra Kovacs mandag. Det er Stefan Strandberg, Mohamed Elyounoussi, Martin Ødegaard, Kristian Thorstvedt, Stian Gregersen og Andreas Hanche-Olsen.

Morten Thorsby må stå over mandag etter at han pådro seg gult kort i Istanbul.

Kovacs fikk allerede som 22-åring dømme rumensk fotball på øverste nivå, som den yngste noensinne. Han var i 2014 i hardt vær etter å ha vært for snill med kortene i en brutal kamp.

Da Rosenborg for sju år siden røk ut av europaligakvalifiseringen på bortemålsregelen mot tyrkiske Karabükspor, viste Kovacs ut Tore Reginiussen for munnbruk og ga fem andre RBK-spillere gult kort i kampen på Lerkendal.

(©NTB)