powergym
Menu
Røykvarsler

Røykvarslere redder liv

Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine. Det er oppfordringen fra Haugesund brannvesen.

Av Egil M Solberg | 29.11.2017 13:36:46

I perioden 2000 og fram til i dag har det vært 4 458 bygningsbranner i Rogaland. Det har omkommet 82 personer i brann i samme periode. Ingen har så langt i år omkommet i brann her i fylket.

– Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset, sier Haakon Magnus Rønnestad, branninspektør i Haugesund brannvesen.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

– Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, sier Rønnestad.

Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Svein Endre Bjørnevik, kunderådgiver i Gjensidige.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.

Lokale arrangementer
1. desember fra kl. 10:00 vil Haugesund brannvesen og Gjensidige ha stand med utdeling av gratis røykvarslerbatterier (så lenge lageret rekker) på følgende steder:

· Amanda Storsenter
· Markedet
· Kvalasenteret