reklame for Utvik Autoservice
Menu
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad etter at Stortinget har behandlet endringer i bioteknologiloven tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ropstad: – Et stort tilbakeskritt for likeverdet

– Dette er et stort tilbakeskritt for likeverdet i 2020, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) etter voteringene i bioteknologiloven.

Av NTB | 26.05.2020 16:48:43

Politikk: – KrFs mål har vært å sikre en lov som ikke skaper et sorteringssamfunn, og en lov som sikrer barns rettigheter. Slik loven nå ligger, så har vi ikke klart det, skriver Ropstad videre i en SMS til NTB.

Tirsdagens vedtak betyr at det blir tillatt med eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, tidlig ultralyd og blodprøven NIPT, som kan avsløre skader og sykdommer på fostre tidlig i svangerskapet.

Det var i utgangspunktet Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet som gikk sammen for å sikre flertall for endringene.

– Vi visste at vi hadde noen muligheter til å få flertall, fordi Frp stilte sine representanter fritt. KrF har kjempet helt til siste stemme nå var talt, skriver Ropstad.

– Mange har engasjert seg for et samfunn med plass til alle. Erfaringene fra Danmark og Island viser at med massiv leting etter diagnoser, blir det knapt født barn med Downs syndrom. KrF ønsker ikke samme utvikling i Norge, forklarer Ropstad.

Barne- og familieministeren forventer å se at partiene som gikk sammen for flertall, tar det store ansvaret.

– Nå som denne loven vedtatt, er det avgjørende at vi ser et langt større engasjement fra disse partiene når det gjelder nøytral og god veiledning til gravide og hjelp og avlastning til familier som har barn med ekstra omsorgsbehov. Med så drastiske lovendringer følger et stort ansvar med å følge opp, skriver partilederen.

(©NTB)

Flere nyheter: