Menu
President Donald Trumps nære venn Roger Stone er dømt til 40 måneders fengsel for å ha løyet til Kongressen og hindret etterforskningen av Russlands innblanding i presidentvalget i 2016. Foto: AP / NTB scanpix

Roger Stone forblir en fri mann inntil videre

Donald Trumps mangeårige venn Roger Stone dømmes til over tre år i fengsel etter at justisdepartementet overkjørte aktoratet, som anbefalte minst sju år.

Av NTB | 20.02.2020 22:31:25

Kriminalitet og rettsvesen: – Roger Stones stolthet over egne løgner er en trussel mot våre mest fundamentale institusjoner, selve grunnlaget for vårt demokrati, sa dommer Amy Berman Jackson da hun forkynte straffen torsdag.

På tross av fengselsdommen forblir Stone en fri mann mens hans begjæring om en ny rettssak behandles.

Stone ble i november kjent skyldig på alle punkter i den omfattende tiltalen, blant annet for å lyve til de folkevalgte om sine forbindelser til WikiLeaks.

– Jeg kommer til å la prosessen gå sin gang. På et tidspunkt vil jeg ta en beslutning. Vi venter, sa Trump, som gjentatte ganger har sagt at han mener Stone er blitt urettferdig behandlet.

Aktoratet hadde lagt ned påstand om fengsel i sju til ni år, men justisdepartementet grep inn etter at Trump uttrykte sterk misnøye med påtalemyndighetens påstand.

– Hvorfor er det du som står her i dag, sa dommer Jackson under torsdagens rettsmøte, henvendt til John Crabb som har måttet hoppe inn som aktor i saken.

Stones forsvarere la ned påstand om betinget fengsel og viste til 67-åringens helse og rene rulleblad. Det gikk Berman Jackson ikke med på og dømte ham i stedet til 40 måneders fengsel, to års prøvetid og en bot på 20.000 dollar, i underkant av 190.000 kroner.

– Innerst inne er Stone en usikker person som på skjødesløst vis higer etter oppmerksomhet, sa dommeren i retten torsdag, ifølge CNN.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, mener Trump med sin innblanding bidro til å undergrave rettsstaten og krever gransking.

– Vi er vitne til en krise i den amerikanske rettsstaten. En krise som vi aldri før har sett, sa Schumer etter Trumps hudfletting av aktoratet på Twitter.

Lederen av justiskomiteen i Representantenes hus, demokraten Jerry Nadler, har alt varslet en slik gransking.

67-åringen har i lang tid vært venn og alliert av Trump, men blant dem som vitnet i saken mot ham, var Steve Bannon, en av de ledende skikkelsene i Trumps valgkampapparat i 2016.

Han fortalte i retten at Stone hadde skrytt av sine forbindelser til Julian Assange og WikiLeaks.

Amerikansk etterretning har slått fast at det var Russland som sto bak datainnbruddet, og mener epostene deretter ble gitt til WikiLeaks for å sverte Clinton og styrke Trumps vinnersjanse.

Stone kommenterte ikke selv dommen da han forlot rettslokalet, men Trump antydet noen timer senere at vennen har en «svært god sjanse» for å bli renvasket. Om det innebærer benådning, er uklart.

De fire medlemmene av aktoratet trakk seg i protest. Reaksjonene har vært sterke både i det juridiske og politiske miljøet.

Stone ble blant annet funnet skyldig i å ha hindret en etterforskning i etterretningskomiteen i Representantenes hus om hvorvidt Trumps valgkamp var koordinert med Russland i et forsøk på å påvirke valgresultatet i 2016.

Stone er den sjette av Trumps medarbeidere eller rådgivere som er dømt i kjølvannet av Muellers etterforskning av Russlands rolle i den amerikanske valgkampen i 2016.

WikiLeaks skaffet seg tilgang til en stor mengde stjålne eposter som tilhørte Demokratene og deres kandidat Hillary Clinton, og offentliggjorde dem jevnt og trutt gjennom valgkampen.

(©NTB)

Flere nyheter: