Menu
Roger Stone og kona Nydia Stone ankommer rettsmøtet om straffeutmåling i Washington torsdag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix

Roger Stone får sin straff

Donald Trumps nære allierte Roger Stone er på plass i domstolen som skal forkynne hans straff for vitnepåvirkning og for å ha løyet til Kongressen.

Av NTB | 20.02.2020 17:01:29

Kriminalitet og rettsvesen: Stone ble i november kjent skyldig på alle punkter i den omfattende tiltalen, blant annet at han løy for de folkevalgte om sine forbindelser til WikiLeaks.

Han ble også funnet skyldig i å ha hindret en etterforskning i etterretningskomiteen i Representantenes hus om hvorvidt Trumps valgkamp var koordinert med Russland i et forsøk på å påvirke valgresultatet i 2016.

Aktoratet la ned påstand om fengsel i sju til ni år, men justisdepartementet grep inn og anbefalte en lavere straff. Det skjedde etter at Trump uttrykte misnøye med påtalemyndighetens påstand.

– Hvorfor er det du som står her i dag, sa dommer Amy Berman Jackson under torsdagens rettsmøte, henvendt til John Crabb som har måttet hoppe inn som aktor i saken.

Dommeren var heller ikke nådig i sin kritikk av Stones flittige bruk av sosiale medier og anklaget ham for å nøre opp under hat mot rettsvesenet, blant annet ved å bruke et bilde av henne selv, manipulert inn i et kikkertsikte.

– Dette er utålelig for rettshåndhevelsen, slo hun fast.

– Vi er vitne til en krise i den amerikanske rettsstaten. En krise som vi aldri før har sett, sa Schumer etter Trumps hudfletting av aktoratet på Twitter.

Lederen av justiskomiteen i Representantenes hus, demokraten Jerry Nadler, har alt varslet en slik gransking.

Justisminister William Barr har også kritisert Trump for innblandingen.

– Jeg kan ikke gjøre jobben min her i departementet med konstante bakgrunnskommentarer som undergraver meg, tvitret han i forrige uke.

67-åringen har i lang tid vært venn og alliert av Trump, men blant dem som vitnet i saken mot ham var Steve Bannon, en av de ledende skikkelsene i Trumps valgkampapparat i 2016. Han fortalte i retten at Stone hadde skrytt av sine forbindelser til Julian Assange og WikiLeaks.

Amerikansk etterretning har slått fast at det var Russland som sto bak datainnbruddet, og mener epostene deretter ble gitt til WikiLeaks for å sverte Clinton og styrke Trumps vinnersjanse.

De fire medlemmene av aktoratet trakk seg i protest etter justisdepartementets inngripen, og reaksjonene har vært sterke både i det juridiske og politiske miljøet.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, mener Trump bidrar til å undergrave rettsstaten og krever gransking.

Stone er den sjette av Trumps medarbeidere eller rådgivere som ble funnet skyldig i kjølvannet av Muellers etterforskning av Russlands rolle i den amerikanske valgkampen i 2016.

WikiLeaks skaffet seg tilgang til en stor mengde stjålne eposter som tilhørte Demokratene og deres kandidat Hillary Clinton, og offentliggjorde dem jevnt og trutt gjennom valgkampen.

(©NTB)

Flere nyheter: