reklame for Sheiken Bowling
Menu
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Rogaland dårligst i landet på vaksinering

Rogaland er det fylket i landet med de laveste vaksinetallene for alle over 16 år. 9,5 prosent av befolkningen er verken vaksinert eller har vært smittet.

Av Egil M Solberg | 07.01.2022 08:06:43

Vaksinering: Den nyeste rapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at Rogaland har blant de laveste andelene førstedoser i befolkningen, og blant den lavest andelen andre- og tredjedoser.

Det kommer fram i en tabell publisert i FHIs ukesrapport for uke 52.

89 prosent av Rogaland-beboere over 16 år hadde fått minst én vaksinedose mot korona. Snittet for landet er 91 prosent, bare Oslo har en like lav andel som Oslo, ifølge FHI.

85 prosent av Rogalands befolkning hadde fått to doser koronavaksine, ifølge FHI-tabellen. Det er én prosent lavere andel enn i landet som helhet, bare slått av Oslo bland fylkene med lavest vaksinedekning.

Når det gjelder tredje dose, hadde Rogaland blant de laveste andelene her. En andel på 32 prosent. Bare Oslo har mindre. Snitter for landet er 34 prosent.

Ser man både på andelen av befolkningen over 16 år som verken er vaksinert, eller har blitt bekreftet smittet av viruset, ligger Rogaland fylke på bunn. Dette gjelder 9,5 prosent av befolkningen.

Dette vil eksempelvis kunne bety at rundt 3 500 personer fortsatt står fullstendig uten beskyttelse i Haugesund og 4 000 i Karmøy. Faren er derfor fortsatt stor for at kapasiteten på sykehusene kan bli sprengt.

– Over 60 prosent av de innlagte på sykehusene er i denne gruppen av befolkningen. De er kraftig overrepresentert, sier smittevernlege Teis Qvale i Haugesund som nå innstendig ber om at alle vaksinerer seg.

– Alle kommer til å bli smittet før eller senere. Du kan velge mellom å bli syk med eller uten beskyttelse i prinsippet, sier Qvale.

Flere nyheter: