Menu
Gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre, Eivor Evenrud, kunngjorde tirsdag ettermiddag at Rødt ikke har tillit til Lan Marie Berg som byråd, og at de anmoder Berg om å trekke seg som miljøbyråd. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Rødt går for mistillit mot MDGs Lan Marie Berg

Rødt støtter mistillitsforslaget mot Oslos miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) etter tidenes budsjettsprekk og sørger dermed for flertall. Berg forsvarer håndteringen.

Av NTB | 15.06.2021 13:37:31

Politikk: – Rødt anmoder byråden for miljø og samferdsel om å trekke seg fra sin post, og konkluderer med at vi ikke lenger har tillit til Lan Marie Berg som byråd for miljø og samferdsel, sa gruppeleder Eivor Evenrud for Rødt i Oslo bystyre til pressen foran Oslo rådhus tirsdag.

Bakgrunnen for saken er Oslos nye reservevannløsning. Den anslås å koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne.

– Oslo skal bruke flere milliarder på ny vannforsyning, og det prosjektet må styres, ledes og informeres om av en byråd som vi har tillit til. For Rødt er åpenhet og informasjon helt sentralt i politikken, sa Evenrud, som er sterkt kritisk til Bergs håndtering av saken. Rødts konklusjon er å be Berg trekke seg som byråd.

Evenrud begrunner mistilliten med at Rødt mener Berg har brutt opplysningsplikten til de folkevalgte ved ikke å informere om kostnadssprekken så tidlig som mulig.

– Byråden har heller ikke fulgt opp bystyrets pålegg om å rapportere jevnlig om prosjektet, sier hun.

Rødt opererer til vanlig som byrådets støtteparti i Oslo.

Det er imidlertid usikkert hva som nå skjer videre, og hvordan byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil håndtere mistilliten mot sin egen byråd.

Berg kan velge å trekke seg, men byrådslederen kan også stille et såkalt kabinettsspørsmål, som betyr at hele byrådet går av sammen med Berg.

Det finnes også en mulighet for at MDG velger å tre ut av byrådssamarbeidet.

– Vi har konkludert med at vi har mistillit til en enkelt byråd og har ingen vurderinger utover det, sier Evenrud.

– Konsekvensen utover det blir det opp til Raymond Johansen å vurdere, føyer hun til.

På spørsmål fra pressen om Rødt vil stemme for mistillitsforslaget dersom byrådslederen stiller kabinettsspørsmål, svarer Evenrud:

– Det kommenterer jeg ikke nå. Det kan jeg verken avkrefte eller bekrefte.

At hun har brutt informasjonsplikten er hun ikke enig i.

– Det jeg har gjort, er det som er jobben min: Å sørge for at hver stein er snudd før jeg går til bystyret og ber om mer penger, og overlater til bystyret om de mener det er verdt prisen, skriver byråden.

Lan Marie Berg har fått massiv kritikk for å ha ventet for lenge med å informere bystyret om milliardsprekken.

Mistillitsforslaget ble fremmet av Fremskrittspartiet. Forslaget fikk etter hvert støtte fra seks partier med til sammen 27 av 59 representanter. Tungen på vektskålen var Rødts fire representanter.

– Hva er den politiske prisen Rødt kan ende opp med å betale dersom konsekvensen blir at det rødgrønne byrådet bli felt?

Facebook skriver Berg tirsdag at hun mener hun har håndtert saken på en god måte. Hun mener at kostnadssprekken verken skyldes dårlig styring eller manglende kontroll over prosjektet, men uforutsette økte priser i markedet.

Flere nyheter: