reklame for smiaa
Menu
En mann ser på en utbrent bil etter et rakettangrep mot Barda i Aserbajdsjan. Foto: Aziz Karimov / AP / NTB

Røde Kors: Store sivile tap i rakettangrep mot Aserbajdsjan

Aserbajdsjan har varslet EU om det de mener er armenske angrep på sivile ved frontlinjen i omstridte Nagorno-Karabakh. Røde Kors bekrefter store sivile tap.

Av NTB | 29.10.2020 08:08:04

Krig og konflikter: Aserbajdsjanske myndigheter varslet EU om armenske angrep på sivile i en telefonsamtale mellom landets utenriksminister Jeyhun Bayramov og EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Josep Borrell.

I samtalen ble det også framsatt påstand om at Armenia bruker klasevåpen mot sivile, en form for ammunisjon som en rekke av verdens land har forbudt, opplyser aserbajdsjanske myndigheter.

Aserbajdsjanske myndigheter mener rakettangrepet, med en såkalt Smertsj-rakett drepte minst 19 sivile. Armenia nekter på sin side for at angrepet overhodet har funnet sted.

– Vår dypeste medfølelse går til de etterlatte, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors.

Den frivillige var i Barda-distriktet i nærheten av omstridte Nagorno-Karabakh da han ble drept.

– Angrepene førte til at sivile ble drept, flere ble skadd og hus og hjem ble fullstendig ødelagt. Dette er helt uakseptabelt, sier seniorrådgiver Morten Tønnessen-Krokan i Røde Kors i Norge.

Striden står om Nagorno-Karabakh-regionen, som offisielt er en del av Aserbajdsjan, men som har en armensk befolkning og har vært styrt av armenske separatister siden Sovjetunionens fall.

– Det internasjonale samfunnet må stille klare krav til at partene i konflikten beskytter sivile og respekterer Røde Kors-emblemet får å kunne gi livreddende hjelp til rammede, sier Tønnessen-Krokan i Røde Kors.

– De forferdelige scenene vi er vitne til nå kan ikke fortsette, sier Tønnessen-Krokan.

Den frivillige ble drept mens han delte ut humanitær hjelp til aserbajdsjanske sivile. Det bekrefter Norges Røde Kors i en pressemelding, der de skriver de er svært bekymret for store sivile tap i konflikten.

Mer enn 100 sivile er drept på begge sider av konflikten, som brøt ut i rene krigshandlinger 27. september. Det er blitt fremforhandlet flere våpenhviler, men begge parter anklager hverandre for å ha brutt disse.

Flere nyheter: