reklame for smiaa
Menu
75 år siden de hvite bussene kjørte med norske krigsfanger. General sekretær Bernt G. Apeland taler under åpningen ved Røde Kors i Hausmanns gate i forbindelse med utstilling av den eneste hvite bussen i Norge. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Røde Kors stiller ut den eneste gjenværende hvite bussen i Norge

En av de hvite bussene som i 1945 hentet skandinaviske fanger ut av konsentrasjonsleirer i Tyskland, stilles nå ut ved Røde Kors' nasjonalkontor i Oslo.

Av NTB | 20.04.2020 15:02:27

Krig og konflikter: 20. april (mandag) var det 75 år siden de hvite bussene kjørte rundt 4.000 skandinaviske fanger ut fra den tyske konsentrasjonsleiren i Neuengamme til frihet i sine hjemland.

120 hvitmalte busser med et tydelig rødt kors hentet fangene – og bussen som nå står utstilt i Oslo ble brukt i aksjonen. Røde Kors, som sto sentralt i redningsaksjonen, er i dag i besittelse av bussen, den eneste gjenværende i Norge.

– Aksjonen med de hvite bussene er en av de største humanitære operasjonene som noensinne er gjennomført i norsk og skandinavisk historie, sa generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors under åpningen.

Åpningen ble på grunn av koronasituasjonen strømmet på Facebook.

– Holocaust er en skamplett på vår kollektive samvittighet, også i Norge. I en tid da antisemittismen øker i Europa og verden, har vi et ansvar for at kunnskapen om folkemordet lever videre, sa statsminister Erna Solberg (H) på video under åpningen.

(©NTB)

Flere nyheter: