Menu
Mange ukrainere tilbringer dager og netter i tilfluktsrom eller på T-banestasjoner av frykt for russiske angrep. mange er i ferd med å gå tomme for mat, vann og medisiner. Foto: AP / NTB

Røde Kors: Nødhjelpslagrene tømmes i Ukraina

Nødhjelpslagrene i Ukraina er i ferd med å tømmes, ifølge Røde Kors, som ber folk slutte å sende klær og leker og i stedet gi penger.

Av NTB | 02.03.2022 16:28:20

Ulykker og naturkatastrofer: Innbyggerne i de store byene i Ukraina har tilbrakt dager og netter i tilfluktsrom og har i liten grad kunnet bevege seg utendørs for å skaffe forsyninger. Nå er mange i ferd med å gå tomme for mat, vann og medisiner.

– Situasjonen er anspent, desperat og utrygg. Det haster med å få ut forsyninger til de mange tusen som sitter i tilfluktsrom rundt i Ukraina. De mangler mat, vann og livsnødvendige medisiner som insulin, hjertemedisin og antibiotika, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Røde Kors i Ukraina løper stor risiko på grunn av krigshandlingene, og det er vanskelig for dem å distribuere nødhjelp.

– Også våre kollegaer har tilbrakt mye tid i tilfluktsrom, det gjøre det vanskelig å levere hjelp. Men det begynner å haste. De frivillige gjør det de kan for å sikre at det er nok varer, men det er farlig slik situasjonen er nå, sier Apeland.

Nå er imidlertid lagrene i ferd med å tømmes, og Røde Kors i Ukraina anslår at de om tre til fem dager er tomme.

Røde Kors er særlig bekymret over hva som vil skje dersom russiske styrker rykker inn i de største byene.

– Det vi nå er vitne til i Kyiv og andre byer i Ukraina, er noe vi har sett gjentatte ganger. Når kriger bringes inn i byer og urbane strøk er det de sivile og sivile infrastruktur som i stor grad rammes, sier Apeland.

Ved grenseovergangene til Ukraina hoper det seg nå opp med klær og leker som folk har samlet inn. Det hindre ifølge Røde Kors transport av livsnødvendig nødhjelp.

– Det er veldig flott at folk vil hjelpe, men hvis man ikke har kontroll på transport og utlevering av varer og gjenstander, er ikke dette måten å hjelpe til på, sier Apeland.

Røde Kors i Polen Ukraina ber først og fremst om pengebidrag og eksperter som kan hjelpe til i arbeidet med å sikre vannforsyning, helsehjelp og organisering av nødhjelpsarbeidet, sier han.

– Det er særlig mangel på medisiner, men det begynner også å bli mangel på en del basisvarer som vi må få inn fra nabolandene. Det er imidlertid svært vanskelig på grunn av kampene. Vi ber derfor partene innstendig om å slippe fram nødhjelp, så vi kan hjelpe de som trenger det, sier Apeland.

Krigen i Ukraina har skapt stort engasjement både i Norge og andre europeiske land, og mange ønsker å bidra ved å sende klær og leker. Det advarer Røde Kors mot.

Flere nyheter: