fbpx
Menu
Alvin, den elleve år gamle italiensk-albanske gutten, er på vei hjem til faren i Italia, fem år etter at moren tok ham med til Syria for å slutte seg til IS. Foto: Røde Kors via AP / NTB scanpix

Røde Kors mener retur av albansk 11-åring viser at norske borgere kan hentes ut av al-Hol-leiren

En albansk 11-åring kom fredag til Roma etter å ha blitt hentet ut av al-Hol-leiren i Syria. Røde Kors mener det viser at også norske borgere kan hentes ut.

Av NTB | 08.11.2019 21:22:51

Krig og konflikter: – Dette viser tydelig at det fortsatt er mulig, også for norske myndigheter, å hente ut egne borgere fra al-Hol med bistand fra Røde Kors-bevegelsen. Røde Kors ber norske myndigheter om å hente hjem de norske familiene som ønsker hjelp til å komme til Norge, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors Norge i en epost til NTB.

– Det som har skjedd i dag, viser at det kun er politisk vilje i Norge som hindrer norske borgere som ønsker det, å få komme hjem, mener han.

Ifølge Apeland er det en svært utfordrende humanitær situasjon i området der al-Hol-leiren ligger. Og den kommer til å bli verre når vinteren setter inn.

– Det er mange utfordringer knyttet til å gjennomføre en slik operasjon i dette området, men det er mulig å få det til, det viser denne uttransporten som Røde Kors og Syrisk Røde Halvmåne nettopp har gjennomført, sier han.

De siste månedene har gutten bodd i al-Hol-leiren nordøst i Syria, der det også bor flere norske kvinner med IS-tilknytning og deres barn.

Med støtte fra italienske og albanske myndigheter, og etter forhandlinger med myndighetene i Damaskus, ble gutten overlevert til Røde Kors onsdag. Alvin har albansk pass, men har fått tillatelse av italienske myndigheter til å bo i Italia med sin far og sine to eldre søstre.

– Alle fem reiste i samlet følge da de plutselig havnet i et bomberegn. Det er et mirakel at Alvin lever, sa general Giuseppe Spina i den halvmilitære styrken Carabinieri.

Kurderne, som har hatt ansvaret for al-Hol-leiren, har gjentatte ganger bedt vestlige land ta tilbake sine egne statsborgere. Etter den tyrkiske offensiven i oktober har det vært frykt for at mange IS-tilhengere ville rømme fra al-Hol.

Den albanske gutten Alvin ble tatt med til IS i Syria av sin mor for fem år siden. Han er født i Italia av albanske foreldre. Moren, hennes nye ektemann og to barn skal ha blitt drept i et bombeangrep i Syria, mens 11-åringen overlevde

På en pressekonferanse etter ankomsten til Roma fredag sa italienske tjenestemenn at gutten ble skadd i krigen i Syria og derfor halter på det ene beinet.

(©NTB)

Flere nyheter: