Menu
En ung afghansk gutt spiller fotball på en slette i utkanten av hovedstaden Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

Røde Kors: Afghanistan nærmer seg smittetopp

Situasjonen er kritisk for flere millioner mennesker i Afghanistan idet landet nærmer seg en smittetopp. Røde Kors trapper opp innsatsen med 4.000 frivillige.

Av NTB | 16.07.2020 09:17:51

Krig og konflikter: – Millioner av mennesker har mistet arbeid, og pandemien gjør det vanskeligere for dem å overleve fra dag til dag. Menneskene i Afghanistan står overfor en dobbel katastrofe: En helsekrise og en massiv sosioøkonomisk forverring, sier Heman Nagarathnam, som er Norges Røde Kors’ landrepresentant i Afghanistan.

Landet er inne i en av verdens dødeligste og mest langvarige konflikter. FN anslår at en firedel av befolkningen vil behøve humanitær bistand i år.

Pandemien har bidratt til en forverring av den humanitære situasjonen i landet, både økonomisk, helsemessig, men også når det kommer til tilgangen på mat. 14 millioner mennesker vil i løpet av året trenge matvarebistand, flesteparten av dem barn.

I tillegg er det stor mangel på beskyttelsesutstyr i helsevesenet, som verken var forberedt eller utstyrt for å iverksette isolasjonstiltak og behandling av koronasyke.

34.000 afghanere er koronasmittet, og landet har registrert nær 1.000 koronarelaterte dødsfall. Det antas imidlertid å være store mørketall, da testkapasiteten er svært lav.

(©NTB)

Flere nyheter: