Menu
Demokratiforkjempere i Myanmar tar i bruk stadig nye måter for å demonstrere mot landets militære kuppmakere. Tirsdag skvettet de rødmaling i Yangons gater. Foto: AP / NTB

Rød protest mot kuppmakerne i Myanmar

Demokratiforkjempere skvetter rødmaling i gatene i Myanmars største by Yangon i protest mot militærjuntaens blodige voldsbruk.

Av NTB | 06.04.2021 13:13:25

Krig og konflikter: Minst 570 demonstranter er drept av landets sikkerhetsstyrker siden militærkuppet 1. februar, og flere tusen er kastet i fengsel.

Tirsdag tok demonstrantene i bruk en ny metode og skvettet rødmaling i gater og på fortau for å markere at de ikke har gitt opp kampen.

Det ble også malt slagord på busstopper i byen, der budskapet blant annet var rettet mot soldater som ble oppfordret til ikke lenger å åpne ild mot demonstranter.

Også i flere andre byer, blant annet Mandalay og Karen, var det markeringer og demonstrasjoner tirsdag, og det samme var det i delstaten Kachin.

Ti av landets største opprørsgrupper sluttet i helga opp om demokratibevegelsen og tok avstand fra de militæres voldsbruk mot demonstranter.

Myanmar har rundt 20 etniske minoriteter, og de aller fleste av dem har egne militser som kontrollerer områder av landet, de fleste av dem i grenseområdene til naboland.

– Militærrådets ledere må stilles til ansvar, sa general Yawd Serk, som leder opprørsgruppen RCSS i Shan-staten.

FNs spesialutsending til Myanmar, Christine Schraner Burgener, advarte før helga mot full borgerkrig og et nært forestående blodbad da hun orienterte Sikkerhetsrådet om utviklingen.

(©NTB)

Flere nyheter: