Menu
Rishi Sunak vil overta etter Boris Johnson. Foto; AP / NTB

Rishi Sunak vil overta etter Boris Johnson

Storbritannias nylig avgåtte finansminister Rishi Sunak lanserte fredag seg selv som en mulig arvtaker til statsministerposten etter Boris Johnson.

Av NTB | 08.07.2022 22:01:04

Politikk: – La oss gjenopprette tilliten, gjenreise økonomien og på nytt samle landet, skriver han i sosiale medier.

Det har lenge vært kjent at 42 år gamle Sunak har hatt ambisjoner om å overta etter Boris Johnson, som torsdag trakk seg som partileder og varslet sin avgang som statsminister.

Sunak jobbet tidligere for den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs, før han i 2010 opprettet sitt eget finansieringsselskap Theleme Partners.

Han er gift med Akshatene Murthy, datteren til en av Indias rikeste menn, Infosys-grunnleggeren Narayana Murthy.

Sunak var en av dem som ble bøtelagt av politiet for brudd på covid-19-regelverket etter å ha deltatt på fester i Downing Street mens resten av Storbritannia var nedstengt.

Han og helseminister Sajid Javid var også de første statsrådene som trakk seg fra regjeringen denne uka, og som kunngjorde at de ikke lenger hadde tillit til statsministeren.

Hver fjerde spurte i målingen, som er utført for Channel 4 News, sier at de mener Sunak bør overta etter Johnson. Utenriksminister Liz Truss følger imidlertid hakk i hæl med 21 prosent oppslutning.

Det har derimot parlamentarikeren Tom Tugendhat og regjeringsadvokat Suella Braverman, som var statssekretær under brexitminister Dominic Raab. Ingen av dem har imidlertid særlig oppslutning i partiet, ifølge Opinion-målingen.

Tidligere helse- og utenriksminister Jeremy Hunt, som tapte kampen om ledervervet til Johnson i 2019, ventes også å kunngjøre sitt kandidatur, ifølge britiske medier.

Ekteparet er ifølge The Sunday Times gode for nærmere 9 milliarder kroner, og Sunak regnes som den rikeste representanten i Underhuset.

I Det konservative partiet regnes Sunak foreløpig som favoritt til å overta statsministerposten, viser en meningsmåling Opinium har utført blant partimedlemmer.

Forsvarsminister Ben Wallace får støtte fra 12 prosent av de spurte, men verken Truss eller Wallace har foreløpig kunngjort at de er kandidater til posten som partileder og statsminister.

(©NTB)

Flere nyheter: