Menu

Rishi Sunak og Liz Truss skal kjempe om å bli Storbritannias neste statsminister

Kampen om å bli toryleder og Storbritannias neste statsminister står mellom Rishi Sunak og Liz Truss.

Av NTB | 20.07.2022 17:10:36

Politikk: Det er klart etter at Penny Mordaunt røk ut av feltet onsdag.

Rishi Sunak fikk 137 stemmer i partigruppa i Parlamentet, mens Liz Truss fikk 113 stemmer. Mordaunt fikk 105 stemmer, og er med det ut av kampen.

Dermed nådde partiet målet om å ha de to finalistene klare før Parlamentet tar sommerferie på torsdag.

Selv om Truss har kommet på tredjeplass i hver omgang, klarte hun å sikre seg finaleplass foran Mordaunt som den siste tiden har scoret høyet på meningsmålinger blant partimedlemmer.

Lederkampen som har pågått siden Boris Johnson ble tvunget til å gå av 7. juli, viser et parti i dyp krise og splittelse.

Begge kandidatene har forsøkt å distansere seg fra Johnson, men er likevel ganske ulike.

Motstandere har forsøkt å stemple Sunak som «sosialist», fordi han har økt skattene som svar på den økonomiske nedgangstiden som følge av korona. Han er også motstander mot å senke skattene drastisk nå, selv om det er målet på sikt. Sunak anklager på sin side motstandere som Truss for ikke å ta inn over seg realitetene når de ønsker lavere skatter.

Sunaks popularitet i partiet ut til å ha sviktet noe i det siste. Det til tross for at han tidligere har ligget høyt på målingene og har hatt favorittstempel hos mange.

I en uttalelse etter at det ble klart at hun kom seg til finalen, takket hun for støtten.

– Jeg er klar for å jobbe knallhardt fra dag én, sier Truss.

Mordaunt sa etter tapet at hun fremover vil fokusere på gi noe tilbake til alle dem som har støttet henne underveis. Hun understreket at alle i det konservative partiet nå må jobbe sammen for å samle partiet.

Mordaunt, som er statssekretær i handelsdepartementet, ble av mange regnet som en kompromisskandidat.

På en fersk måling blant partimedlemmene fra YouGov leder Liz Truss med 19 prosentpoeng på Rishi Sunak.

Resultatet av uravstemningen blir kunngjort 5. september, og dagen etter flytter britenes nye statsminister inn i Downing Street.

I tillegg til å bli partileder, vil den som går seirende ut også bli landets statsminister etter Boris Johnson. Han varslet tidligere i juli at han går av så fort partiet har valgt en arvtaker.

Han roste egen innsats både når det gjaldt brexit, koronapandemien og krigen i Ukraina, og hyllet også kandidatene som nå kjemper om å bli hans etterfølger. Ifølge Johnson har hans tid som statsminister vært hans livs største privilegium. Han hadde dessuten flere råd til sin etterfølger:

– Husk først og fremst at det ikke er Twitter som teller, men folkene som sendte oss hit, sa han.

Fra å ha sikret toryene det største flertallet på over 30 år under valget i 2019, ville Johnson sannsynligvis ha mistet makten hadde det vært valg nå.

Sunak har fått flest stemmer i alle avstemmingene, og var før onsdagen favoritt til å sikre seg plass i finalen – noe han også gjorde.

Utenriksminister Liz Truss var blant de siste til å lansere kandidaturet sitt. Hun har sikret seg støtte blant dem i partiet som fremdeles er lojale mot Boris Johnson.

Nå er det klart for valgkamp der de Truss og Sunak reiser land og strand rundt for å sanke stemmer hos partiets 160.000 medlemmer. Det er de som til slutt avgjør hvem som blir ny partileder i en uravstemning per post.

Onsdag deltok også Johanson i sin siste spørretime i Parlamentet som statsminister.

Flere nyheter: