reklame for Sheiken Bowling
Menu
Tidligere finansminister Rishi Sunak i Boris Johnsons regjering ligger an til å bli britenes neste statsminister etter at Johnson varslet at han trekker seg fra lederkampen. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB

Rishi Sunak ligger an til å bli statsminister i Storbritannia etter Johnson-exit

Boris Johnson varsler at han trekker seg fra lederkampen i Det konservative partiet. Dermed ligger det an til at Rishi Sunak blir britenes neste statsminister.

Av NTB | 23.10.2022 22:41:11

Politikk: Sunak var også en av de aktuelle arvtakerne da Johnson gikk av for seks uker siden, men han tapte avstemningen blant partimedlemmene. Liz Truss trakk det lengste strået.

Hennes regjeringstid ble imidlertid den korteste i britisk historie, og etter Truss’ avgang torsdag var det krefter i partiet som ønsket comeback for Johnson. Søndag kveld sa imidlertid den tidligere statsministeren at han trekker seg.

Over helgen skal Johnson ha forsøkt å inngå avtaler med de to andre kandidatene i lederkampen, både Sunak og Penny Mordaunt, men uten å lykkes.

– Jeg er redd det beste å gjøre er ikke å tillate min nominasjon å gå videre og isteden gi min støtte til den som vinner fram, skal Johnson ha skrevet i en meldingsgruppe på WhatsApp.

– Jeg tror jeg har mye å gi, men jeg er redd for at det ikke er tiden for det nå, skal han også ha sagt.

– Dette er en ydmykende nedtur for Boris Johnson og alle de konservative parlamentsmedlemmene som ønsket ham som statsminister igjen, sier partiets nestleder Daisy Cooper.

Hun sier at britene vil være rasende over at det kommer en tredje konservativ statsminister på kort tid. Cooper tar dessuten til orde for nyvalg.

Den som sikrer seg ledervervet, kommer også til å bli ny statsminister.

Det trengs støtte fra minst 100 konservative parlamentarikere for å kunne stille som kandidat. Det er Sunak som foreløpig leder kampen da 140 parlamentarikere gir sin støtte til ham, ifølge Sky News oversikt.

Johnson har hittil fått 59 nominasjoner, og Mordaunt har 24. Selv hevder Johnson at han hadde støtte fra 102 parlamentarikere, men at han valgte å trekke seg likevel.

Toryen Nadhim Zahawi sa søndag morgen at han vil støtte Johnson i lederkampen, men sier søndag kveld at hans støtte heller går til Sunak, melder BBC.

Sunak trakk seg fra posten etter «partygate»-skandalen, der Johnson ble presset til å gå fra både egne regjeringsmedlemmer og parlamentsmedlemmer i Det konservative partiet.

Bakteppet var skandaler knyttet til høy pengebruk, vennetjenester og festing da landet var under strenge koronarestriksjoner.

Sunak var også en av de som ble bøtelagt etter skandalen.

Den enorme formuen har også blitt brukt imot ham. Ifølge Sunday Times er han og kona til sammen gode for mer enn 700 millioner pund, over 8 milliarder kroner. Og i april 2022 kom det fram i The Guardian og flere andre aviser at kona, Akshata Murty, ikke betalte skatt i Storbritannia.

– Rishi vil fortsette å snakke med kolleger i morgen tidlig før nominasjonsstemmene går inn, og diskutere hvordan man best kan forene partiet og ta landet videre, sier kilden.

I en uttalelse som er delt med flere medier søndag, sier Johnson at til tross for at han har støtte fra tilstrekkelig mange parlamentsmedlemmer til å stille, har han kommet til en konklusjon om at dette ikke er det riktige å gjøre, ettersom «du ikke kan styre effektivt med mindre du har et forent parti bak deg i Parlamentet».

Liberaldemokratene sier at den konservative lederkonkurransen har blitt «en total farse».

Det er opp til Det konservative partiets parlamentsrepresentanter å nominere kandidater til ny leder, og så langt har Sunak fått flest stemmer.

42 år gamle Rishi Sunak var finansminister i Johnsons regjering fra 2020 og fram til i sommer.

Søndag kveld sier en kilde tett på Sunak til BBC at han ikke tar for gitt at han vinner nominasjonskampen selv om Johnson nå trekker seg.

Flere nyheter: