Menu
Riksrettssaken mot tidligere innvandringsminister Inger Støjberg, som tilhører partiet Venstre, ventes å starte senere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB

Riksrettstiltalen mot Støjberg er klar

Danmarks tidligere innvandringsminister Inger Støjberg villedet Folketinget fire ganger, ifølge den endelige riksrettstiltalen mot henne.

Av NTB | 27.01.2021 12:53:30

Kriminalitet og rettsvesen: Et stort flertall i et underutvalg i Folketinget har nå stemt for tiltalen. Det opplyser Kristian Hegaard, justispolitisk talsperson for partiet Radikale Venstre.

Bakgrunnen for riksrettssaken var at Støjberg i 2016 ga instruks om at asylsøkerpar ikke skulle få bo sammen hvis kvinnen var under 18 år.

Instruksen, som rammet 23 par, viste seg å være ulovlig.

– Hvis man kun nevner én dato, så har man inntrykk av at det bare er blitt villedet én enkelt gang, og det er feil. Det er blitt villedet flere ganger. Og det skal tiltalen gjenspeile, sier Hegaard.

Uriktige og misvisende opplysninger skal ha blitt gitt i fire samråd – møter der en minister er til stede i et av Folketingets utvalg for å redegjøre om en sak.

Avstemningen skal etter planen holdes neste uke, og riksrettssaken ventes å starte senere i år. Tidligere i dansk historie er det til sammen gjennomført fem riksrettssaker.

I det første utkastet til riksrettstiltale var det nevnt én anledning der Støjberg angivelig villedet Folketinget. Nå er fire tilfeller nevnt. Det siste var i mars 2019.

Mens et stort flertall på Folketinget har gjort det klart at de vil stemme for riksrettssak, vil Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stemme mot. Det vil også en mindre gruppe representanter fra Støjbergs parti Venstre.

(©NTB)

Flere nyheter: