Menu
Kongressrepresentant og hovedaktor Adam Schiff i Senatet torsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Riksrettssaken mot Trump er i gang

Riksrettssaken mot USAs president Donald Trump er formelt i gang, etter at tiltalen ble lest opp i Senatet.

Av NTB | 16.01.2020 18:40:10

Kriminalitet og rettsvesen: – Donald J. Trump har misbrukt presidentembetets myndighet, sa hovedaktor Adam Schiff i Senatet torsdag.

Han anklaget presidenten for «high crimes and misdemeanors» og for å ha forsøkt å få en fremmed makt til å blande seg inn i presidentvalget i USA senere i år.

Deretter ble medlemmene av Senatet tatt i ed av Roberts. Det er de hundre senatorene som utgjør juryen i riksrettssaker.

Roberts spurte om de folkevalgte sverget å opptre uavhengig og i tråd med USAs grunnlov, og senatorene svarte «I do».

Etter at de formelle skrittene var tatt, ble retten hevet fram til tirsdag neste uke. Det er trolig da selve rettsforhandlingene for alvor vil begynne.

Presidenten selv kommenterte saken da han møtte journalister i Det hvite hus torsdag. Han sa da at saken «burde gå svært raskt».

– Det helt ensidig. Det er en bløff. Det er en bløff og alle vet at det er en total bløff, sa Trump.

Etterforskningen ville ha involvert USAs tidligere visepresident Joe Biden, som kan bli Trumps utfordrer i presidentvalget.

Riksrettstiltalen ble i desember vedtatt i Representantenes hus, hvor Demokratene har flertall. Det er ventet at Trump vil bli frikjent i Senatet, hvor hans parti Republikanerne har flertall.

Hovedaktor Adam Schiff er demokrat og leder for etterretningskomiteen i Representantenes hus. Donald Trump er den tredje presidenten i USAs historie som stilles for riksrett.

Litt senere ble USAs høyesterettsjustitiarius John Roberts tatt i ed som dommer i riksrettssaken.

I mellomtiden må Trump gi et svar på stevningen hvor han informeres om anklagene og oppfordres til å være til stede under riksrettssaken. Det er ikke ventet at presidenten selv vil møte i Senatet.

Trump anklages for å ha forsøkt å presse myndighetene i Ukraina til å starte en etterforskning som kunne gi ham politiske fordeler fram mot presidentvalget i USA til høsten.

(©NTB)

Flere nyheter: