Menu
John Bolton har sagt seg villig til å vitne i riksrettssaken mot president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix

Riksrettssaken kan begynne denne uken

Representantenes hus i USA skal onsdag holde en avstemning om å overføre riksrettssaken mot president Donald Trump til Senatet.

Av NTB | 14.01.2020 20:02:12

Kriminalitet og rettsvesen: Det bekrefter lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, etter at tidspunktet ble omtalt av flere av hennes partifeller.

Etter avstemningen vil selve riksrettssaken i Senatet kunne begynne i løpet av noen dager.

– Senatet må velge mellom grunnloven og en dekkoperasjon, skriver Pelosi på Twitter tirsdag.

Noen slik forsikring har hun ikke fått fra Mitch McConnell, lederen for det republikanske flertallet i Senatet. Likevel har hun nå besluttet å bringe prosessen videre.

Tiltalebeslutningen i saken ble vedtatt av Representantenes hus i desember. Trump er anklaget for maktmisbruk og for å ha forhindret Kongressens arbeid.

Selv om Demokratene mener Trump er uskikket til å være president, blir han med høy sannsynlighet frikjent av det republikanske flertallet i Senatet. Medlemmene av Senatet fungerer som jury i riksrettssaker i USA.

Representantenes hus skal onsdag også utpeke en gruppe representanter som vil fungere som anklagere i riksrettssaken.

Når saken begynner i Senatet, vil de hundre senatorene formelt bli tatt i ed av høyesterettsjustitiarius John Roberts.

Inntil nå har Pelosi utsatt overføringen av anklagepunktene til Senatet. Grunnen er at hun har ønsket forsikringer om at vitner vil bli innkalt til Senatet under riksrettssaken.

Bakgrunnen for saken er at Trump i fjor forsøkte å presse myndighetene i Ukraina til å starte en etterforskning som ville ha involvert demokraten Joe Biden. Han håper å bli Trumps motkandidat i presidentvalget i USA senere i år.

(©NTB)

Flere nyheter: