reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier fredag kveld at det er reell fare for at tusenvis av butikkansatte lørdag kan gå ut i streik. Her er han fotografert i forbindelse med meklingen mellom Fellesforbundet og Parat og NHO-forbundet Norsk Industri. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Riksmekleren: Reell fare for streik i varehandelen

Riksmekleren sier det er reell fare for at 5.000 ansatte i bygg- og dagligvarehandelen kan gå ut i streik når fristen for meklingen går ut natt til lørdag.

Av NTB | 11.09.2020 19:38:12

Arbeidsliv: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier til TV 2-nyhetene like etter klokken 21 fredag at partene fortsatt forhandler, knappe tre timer før fristen løper ut.

– Per nå er de ikke enige om en løsning. Men det er flere timer igjen til fristutløpet, så vi jobber målrettet mot å finne en løsning, sier Ruland.

Ruland understreker at konsekvensene vil være store om det blir streik. Han kaller det en stor mekling og viser til at det er snakk om fire tariffavtaler, og at to forbund på arbeidstakersiden er involvert.

– En konflikt vil være alvorlig og berøre mange, legger han til.

Ved midnatt natt til lørdag utløper fristen for meklingen mellom arbeidstakernes organisasjon Handel og Kontor og arbeidsgiverne i Virke. Organiserte i arbeidstakerorganisasjonen Parat omfattes også av meklingen.

Parat opplyser til NTB at noen hundre av deres medlemmer kan bli tatt ut i streik.

Kjernen i uenigheten er sykelønnskrav, ifølge Handel og Kontors leder Christopher Beckham.

– Jeg opplever at det er veldig stor streikevilje. Vårt viktigste krav er at du skal få full lønn og feriepenger under sykdom, betalt av arbeidsgiver, sier Beckham.

– Virksomhetene som omfattes av denne meklingen, har hatt et omsetningsfall på 1,95 milliarder under koronakrisen, sier Horneland Kristensen, som viser til at det ikke er rom for lønnsvekst utover avtalen som konkurranseutsatt industri, frontfaget har forhandlet fram i årets lønnsoppgjør (1,7 prosent).

– Dette er en vanskelig mekling i likhet med alle andre meklinger som har kommet inn i år. Det er mange bransjer som har økonomiske utfordringer og sliter. Samtidig er det noen bransjer som ikke i samme grad er berørt av de økonomiske utfordringene i Norge, sa Ruland til NRK tidligere fredag.

Drøyt 5.000 arbeidstakere kan bli tatt ut i streik i første omgang, blant dem ansatte i Biltema og Byggmakker, samt ansatte i en rekke dagligvarebutikker over hele landet, skriver Handel og Kontor i en pressemelding.

Leder Ivar Horneland Kristensen i Virke sier at økonomisk vanskelige tider gjør det utfordrende å imøtekomme kravene fra Handel og Kontor.

(©NTB)

Flere nyheter: