Menu
Riksmekler Mats Ruland sier at meklerne er motivert i forkant av onsdagens møter med partene i SAS-streiken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Riksmekleren: Håper partene stiller løsningsorienterte i nye forhandlinger

Riksmekler Mats Ruland er på plass i Stockholm, hvor partene i SAS-streiken møtes onsdag. Meklerne håper partene stiller løsningsorienterte, sier han.

Av NTB | 12.07.2022 22:30:45

Arbeidsliv: Ruland deltok i flere møter i Stockholm tirsdag, men ønsker ikke å kommentere hvem som deltok på møtene.

– Meklerne er motivert foran morgendagens møter, og vi håper partene stiller løsningsorienterte, skriver Ruland i en tekstmelding til NTB.

– De er de som sitter med nøkkelen til en løsning, legger han til.

Streiken ble et faktum da partene brøt forhandlingene mandag 4. juli. Rundt 900 piloter i Norge, Danmark og Sverige er i streik. Tirsdag ble 161 SAS-flygninger innstilt.

– Den pågående streiken påvirker tusenvis av våre kunder daglig, og mange ansatte i SAS jobber veldig hardt for å støtte berørte kunder. Det er nødvendig at partene i fellesskap får slutt på situasjonen, skrev SAS i en pressemelding.

– Vi stiller selvsagt. Vi har hele tiden oppfordret SAS til å komme oss i møte og gjenoppta forhandlingene. Pilotforeningene har hele tiden ønsket å finne en løsning. Derfor håper vi nå at SAS kommer med realistiske forslag slik at vi får avsluttet streiken, uttalte Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening, til NTB mandag.

– Problemene ligger helt andre steder, sier Jan Levi Skogvang, leder for SAS-pilotene, i en pressemelding tirsdag.

Han viser til at SAS ifølge sin egen børsmelding bruker 75 svenske øre på å produsere det som kalles 1 en setekilometer – kostnaden for å fly ett passasjersete 1 kilometer – i perioden februar-april i år. Tilsvarende tall for Norwegian er 55 norske øre. De to valutaene ligger nå ganske likt.

– Uansett om dette er to ulike flyselskap, med ulik forretningsstrategi, er kostnadene til SAS høyere enn Norwegian og andre flyselskaper vi kan sammenligne oss med, sier Skogvang.

SAS tok mandag initiativ til å gjenoppta forhandlingene, noe pilotforeningene takket ja til.

I en pressemelding tirsdag kveld understreket de Parat-organiserte pilotene i SAS at mener flyselskapet skaper et bilde av at pilotene er årsaken til de økonomiske problemene i selskapet.

(©NTB)

Flere nyheter: