reklame for Utvik Autoservice
Menu
Et 60-talls lys er tent på åstedet hvor en sudansk mor tok med seg sine tre barn ut i havet 2. desember 2019. Politiets etterforskning har gitt påtalemyndigheten grunnlag for å slå fast at hun drepte to av sine barn og forsøkte å drepe det tredje. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Riksadvokaten henlegger Fagereng-saken i Tromsø

Riksadvokaten henlegger draps- og drapsforsøkssaken mot moren som i desember i fjor ble funnet død sammen med sine tre barn i vannet utenfor Fagereng i Tromsø.

Av NTB | 11.09.2020 08:08:03

Kriminalitet og rettsvesen: To av barna og deres mor var døde da de ble hentet opp av vannet utenfor det populære rekreasjonsområdet på Fagereng i Tromsø 2. desember i fjor.

Den 27 år gamle sudanske moren har vært siktet for drap og drapsforsøk så lenge etterforskningen har pågått. Hun er siktet for drapsforsøk på sitt minste barn, en da halvannet år gammel jente, som var den eneste av de fire som berget livet.

– Politiets etterforskning har gitt påtalemyndigheten grunnlag for å slå fast at hun drepte to av sine barn og forsøkte å drepe det tredje. Riksadvokaten henlegger saken fordi den siktede kvinnen er død, skriver Troms politidistrikt i en kort pressemelding.

På en pressekonferanse i Tromsø fredag roste førstestatsadvokat Lars Fause politiet for deres grundige arbeid med saken.

Der ble det kjent at etterforskningen har dreid seg om fire hypoteser: At dette var en ulykke, at far eller andre familiemedlemmer var gjerningsperson eller medvirker, at det var en ukjent og eventuelt psykotisk gjerningsperson og at mor drepte to av sine barn og forsøkte å drepe det tredje barnet, før hun tok sitt eget liv.

Fause sa at de tre første hypotesene er blitt utelukket, og påtalemyndigheten konkluderer med at det er bevismessig grunnlag for å fastslå at siktede er skyldig til drap og forsøk på drap.

– Gjennom dette er han sjekket helt ut av saken, og for han er det godt å vite at han ikke har hatt noen befatning med den. Alle skjønner at dette har vært en forferdelig sak, sier Ringberg.

Politiets arbeid har ikke gitt holdepunkter for at noen andre har medvirket – verken ved å tilskynde til morens handlinger eller ved å bistå henne på andre måter. I august sa Fause til Nordlys at det ikke er sikkert at man får vite hva som skjedde, eller hva som var motivet for handlingen.

– Hvis vi mener at det er hun som har drept dem, så blir saken henlagt fordi siktede er død. Da blir det heller ingen straffesak, som vanligvis gir svar på slike ting, sa han.

Reisen til rekreasjonsområdet på Fagereng er dessuten godt dokumentert gjennom kollektivbilletter, vitneobservasjoner og opptak fra overvåkingskameraer.

Rundt en halvtime etter siste kjente observasjon finner en tilfeldig forbipasserende en forlatt barnevogn og to par barnesko på gangveien like ved stedet der de fire ble funnet livløse i vannet. De ser også fotspor i snøen ned til vannet.

I forbindelse med saken har politiet også gjort over 100 vitneavhør.

Saken ble ferdig etterforsket i juli og har ligget hos påtalemyndigheten siden. Det er Riksadvokaten som i siste instans har besluttet å henlegge saken. Beslutningen var ventet, siden gjerningspersonen er død.

Familiens bistandsadvokat Eirik Ringberg sier til NRK at faren til barna er veldig glad for at saken har blitt etterforsket bredt av politiet, og at politiet har gjort en så grundig jobb i saken.

Ved å følge de elektroniske sporene som mobiltelefonen til moren etterlot seg gjennom Tromsø ettermiddag 2. desember, har politiet kartlagt de siste bevegelsene til moren og de tre barna. Det går 1 time og 12 minutter fra de forlater hjemmet til siste observasjon av dem blir gjort.

Flere nyheter: