Menu
Landslagssjef Hege Riise tok ut troppen til kampene mot Belgia og Albania. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Riise gjør flere grep i sin første tropp: – En nødvendig endring

Det er flere endringer i de norske fotballkvinnenes landslagstropp før de avgjørende VM-kvalifiseringskampene mot Belgia og Albania.

Av NTB | 23.08.2022 11:01:02

Sport: Det er Riises første landslagsuttak etter at hun ble ansatt som sjef i starten av august. Ti av spillerne spiller til daglig i Toppserien. Forsvaret, som tidvis slet stort i EM i sommer, er utvidet.

Maria Thorisdottir, Vilde Bøe Risa og Karina Sævik er blant de utelatte. Til sammen er det fem spillere ut og seks nye inn.

– Når vi tar med noen flere forsvarsspillere, blir konkurransen enda skarpere på de offensive plassene. Da er det noen som naturlig må ut. Vi føler et behov for å hente inn spillere som har prestert i Toppserien over tid, senest i Champions League. Det er et viktig signal, forklarer Riise til NTB.

– Det er enkelt for oss å hente inn spillere vi har sett litt over tid og som har spilt mange serierunder. Det er noe av dette som er en nødvendig endring for at vi skal sette vårt preg på hvordan vi ønsker å ha det, sier Riise.

Landslagssjefen var tydelig på at flere av utelukkelsene handlet om prestasjon. Det har tidligere landslagsspiller og nå ekspert Solveig Gulbrandsen sansen for.

– Et spennende uttak. Jeg likte det. Det er spennende at de vil teste flere forsvarsspillere. Spillere som er forsvarsspillere i klubbhverdagen sin. Det skaper konkurranse med at noen er utelatt på grunn av prestasjon. De ønsker at man skal prestere på et høyt nivå for å bli tatt ut, sier Gulbrandsen til NTB.

Norge kan ta seg til sitt niende VM-sluttspill av like mange mulige allerede i den første kampen. Ett poeng mot Belgia er nok. Klarer man ikke det, vil et begrenset tap (inntil tre mål) og hjemmeseier over Albania 6. september også løse ut billett.

EM-keeper Guro Pettersen kan bli tatt ut senere. Der avventes det en medisinsk rapport, opplyste Riise.

Flere av de store fotballigaene i Europa har ikke startet. I Norge er Toppserien midt i sesong.

Den første kampen er borte mot Belgia 2. september. Deretter venter Albania fire dager senere på Ullevaal.

Aurora Mikalsen (Brann), Sunniva Skoglund (Stabæk).

Mathilde Harviken (Rosenborg), Maren Mjelde (Chelsea), Anja Sønstevold (Inter), Tuva Hansen (Brann), Marthine Østenstad (Brann), Marit Bratberg Lund (Brann), Guro Bergsvand (Brann), Sara Hørte (Rosenborg).

Emilie Marie Joramo (Rosenborg), Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Noor Hoelsbrekken Eckhoff (Eskilstuna), Guro Reiten (Chelsea), Frida Leonhardsen Maanum (Arsenal), Anna Langås Jøsendal (Rosenborg), Elisabeth Terland (Brighton), Julie Blakstad (Manchester City).

Ada Martine Stolsmo Hegerberg (Lyon), Caroline Graham Hansen (Barcelona), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Sophie Roman Haug (Roma).

(©NTB)