Menu
Richarlison scoret på et saksespark da Brasil slo Serbia 2-0. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB

Richarlison-show ga brasiliansk pangstart – bildene av haltende Neymar bekymrer

Brasil steppet opp etter hvilen og spilte i stykker Serbia på vei mot 2-0 i fotball-VM. Målene kom etter en «tap-in» og et brassespark fra Richarlison.

Av NTB | 24.11.2022 22:27:17

Sport: Seieren går inn i Brasils lange rekke som ubeseiret i VMs åpningskamper. Søramerikanerne har ikke tapt et slikt oppgjør siden 1934. 17 seirer og tre uavgjort er fasiten på de siste 20 sluttspillene.

Lenge holdt Serbia stand, men utover i andreomgangen slo laget stadig mer sprekker. Det utnyttet Richarlison på to veldig ulike måter. Først pirket han inn 1-0 på en returball fra keeper etter en drøy time, mens det var ren fotballkunst som ga 2-0-målet ni minutter senere.

Da vippet Richarlison opp ballen og dunket den inn på akrobatisk vis. Scoringen var av den typen mange forbinder med brasiliansk fotball.

I Premier League har ikke Richarlison greid å finne nettmaskene for Tottenham, men på den største scenen ble han Brasils store helt i VM-premieren. Det ble han etter å ha vært nokså anonym før pause.

– Helt vilt, det er dette du drømmer om å gjøre. Det var en bra kamp, sa matchvinneren om sin egen VM-debut.

Richarlison slet med en leggskade i ukene før VM. Han fryktet den kom til å sende ham ut av Brasil-troppen.

– Det var verdt å kjempe hardt for å komme hit.

Brasil kunne ha vunnet med større sifre. Alex Sandro og Casemiro hadde begge hver sin ball i stolpen i løpet av den siste halvtimen.

30-åringen har vært mye skadeplaget. I 2014 forsvant han ut av VM på hjemmebane etter å ha fått en ryggskade i kvartfinalen. Nå frykter brasilianerne at Neymar har pådratt seg noe som kan sette ham ut av spill i Qatar-mesterskapet.

Neymar blir ofte sparket ned gjennom en kamp. Torsdag ble han felt så ofte at Brasil fikk fem frispark på det alene før pause. Hittil i VM har ingen enkeltspillere spilt seg til flere, og til slutt endte Neymar opp med ni frispark.

Kampens første farlige tilløp kom etter en snau halvtime. Da ble Vinicius Junior spilt alene gjennom, men serbernes målvakt Vanja Milinkovic-Savic stormet ut og rakk så vidt å få ballen unna.

Milinkovic-Savic holdt på å tabbe seg skikkelig ut like etter sidebytte, men slapp med skrekken. Det var likevel et forvarsel på en tung omgang for Serbia.

Brasil er historiens mestvinnende VM-nasjon med sine fem titler (den siste kom i 2002). Siden har ikke laget tatt medalje, men i år seiler de opp som en av de store favorittene til å gå hele veien.

Neste kamp for Brasil er mot Sveits. Den spilles mandag, noen timer etter at Kamerun og Serbia har møttes. I åpningsrunden ble det sveitsisk 1-0-seier over det kamerunske laget.

Det var ikke bare glede for Brasil. Etter 80 minutter haltet Neymar av banen med smerter i ankelen. Han så tydelig preget ut på benken etterpå.

Førsteomgangen bød på høyt tempo, men var nesten fri for sjanser. Serbia tøylet godt den brasilianske offensiven.

(©NTB)