Menu
Sudans tidligere president Omar al-Bashir i et bur under rettssaken i fjor der han var anklaget for korrupsjon og hvitvasking av penger. Foto: AP / NTB scanpix

Rettssaken mot Sudans tidligere president utsatt

En ny rettssak mot Sudans tidligere president Omar al-Bashir som startet tirsdag, ble straks utsatt av koronahensyn.

Av NTB | 21.07.2020 17:17:50

Kriminalitet og rettsvesen: Tungt væpnede politifolk holdt vakt da rettssaken begynte i den sudanske hovedstaden Khartoum.

Men da det ikke var lagt til rette for at tilhørerne holdt riktig avstand i den tettpakkede rettssalen, ble saken besluttet utsatt. En dommer sa at den skal gjenopptas 11. august.

Tidligere var det opplyst at 16 medtiltalte også skulle stilles for retten. Men da rettsmøtet startet, satt det 28 personer på tiltalebenkene.

– Retten vil lytte til alle, sa dommeren Issam al-Din Mohammad Ibrahim i retten. Han forsikret at alle de 28 vil få mulighet til å forsvare seg.

Blant de tiltalte er det to tidligere visepresidenter og flere tidligere ministre og guvernører. Alle er anklaget for planlegging av statskuppet i 1989.

Det er første gang i moderne tid at kuppmakere stilles for retten i et arabisk land, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bashir ble avsatt etter et folkeopprør i fjor. I desember ble han funnet skyldig i korrupsjon og dømt til to års soning i en straffeanstalt for eldre fanger.

De nåværende myndighetene i Sudan har også sagt at Bashir skal utleveres til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. Her er 76-åringen tiltalt for krigsforbrytelser i Darfur-regionen.

Foreløpig er det imidlertid uklart om utleveringen vil bli gjennomført. Sudans lovverk åpner for dødsstraff for dem som blir funnet skyldig i planlegging av statskupp.

(©NTB)

Flere nyheter: