Menu
Den tidligere friidrettstoppen Lamine Diack er tiltalt for å ha tjent seg rik på å skjule russisk doping. Rettssaken mot ham ble mandag utsatt i minst fem måneder. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Rettssaken mot korrupsjonssiktede Diack utsatt i flere måneder

Aktoratet så seg nødt til å be om en utsettelse av rettssaken som omhandler korrupsjon og hemmelighold av doping i russisk og internasjonal friidrett.

Av NTB | 13.01.2020 15:39:45

Sport: Saken, der den tidligere internasjonale friidrettspresidenten Lamine Diack er blant de tiltalte, skulle startet mandag, men ble utsatt før den var kommet skikkelig i gang.

Ifølge nyhetsbyrået AFP kan saken nå tidligst komme opp igjen i juni.

Årsaken var at aktoratet mottok tre tykke bunker med bevismateriale bare timer før saken skulle starte i Paris mandag. Påtalemyndigheten trenger nå tid til å gå gjennom en vitneforklaring fra Diacks sønn Papa Massata Diack og de øvrige dokumentene.

Sentralt i saken er anklager om at russiske friidrettsutøvere betalte flere millioner kroner for å skjule dopingbruk, slik at de kunne delta i London-OL i 2012 og andre mesterskap.

Diack var president i IAAF (nå World Athletics) i nesten 16 år, og han var blant de mest innflytelsesrike personene innen de olympiske grenene. Hans ettermæle og forbundets troverdighet fikk imidlertid en kraftig smell da Diack måtte gi seg i 2015. Han ble pågrepet i Frankrike, og etterforskerne la fram påstander om at utøvere ble presset for penger i bytte mot at dopingsakene deres ble holdt hemmelige.

Den summen tilsvarer 34 millioner kroner etter dagens kurs. Drøyt 20 russiske utøvere skal ha vært involvert i saken.

Diack er også tiltalt for å ha hatt en rolle i en utbetaling på 13 millioner kroner fra Russland til bruk i valgkamp i hans hjemland Senegal. Disse pengene skal ha kommet fra sponsor- og TV-avtaler som Diack skal ha forhandlet fram med russiske tjenestemenn, og IAAF skal som en del av avtalen ha forsinket arbeidet med dopingsaker mot russiske utøvere.

Også sønnen Papa Massata Diack, er tiltalt for korrupsjon, hvitvasking og tillitsbrudd. Han kommer ikke til å møte i retten, ettersom Senegal har avvist Frankrikes utleveringskrav. Papa Massata Diack har tidligere hatt en rolle som markedskonsulent i Det internasjonale friidrettsforbundet.

Først mandag morgen mottok aktoratet dokumentene med forklaringen han har gitt til etterforskere i Senegal.

Ytterligere fire personer er tiltalt i saken, og to av dem er ventet i rettssalen i Paris. Det er Habib Cissé, en advokat som jobbet for Diack, og legen Gabriel Dolle, som hadde ansvaret for dopingtester i det daværende IAAF.

Russerne Valentin Balakhnitsjev og Aleksej Melnikov er tiltalt, men kommer trolig ikke til å møte i retten. Balakhnitsjev var tidligere kasserer i IAAF, mens Melnikov var trener for Russlands langdistanseløpere.

86 år gamle Diack tiltalt for korrupsjon, hvitvasking og tillitsbrudd. Påtalemyndigheten hevder at han mottok eller la til rette for mottak av 3,45 millioner euro fra dopingmistenkte utøvere som fikk navnet sitt renvasket.

Far og sønn Diack er tiltalt for å ha samarbeidet om underslag av sponsorpenger som Det internasjonale friidrettsforbundet mottok fra store selskaper som den russiske banken VTB, det kinesiske oljeselskapet Sinopec og teknologigiganten Samsung.

(©NTB)

Flere nyheter: