Menu
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rettigheter ved stengte skoler og barnehager

Foreldre vil ha rett til omsorgspenger for å være hjemme med barn når skoler og barnehager stenger.

Av Egil M Solberg | 13.03.2020 16:33:15

Krisetiltak: Regjeringen jobber nå med tiltak for å imøtekomme foreldre som må være hjemme med barn etter at skoler og barnehager ble stengt i forbindelse med korona-tiltakene.

– Når barnehager og skoler nå stenger, ber vi alle om å være smidige og vi håper at arbeidstakere og arbeidsgivere kan finne løsninger lokalt i tråd med de beste tradisjoner i norsk arbeidsliv, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Mange har mulighet til å jobbe hjemmefra og enda flere har mulighet til mer fleksibel arbeidstid. Men der man ikke finner andre løsninger, vil omsorgspenger være en mulighet, sier statsråden og legger til:

– Foreldre vil ha rett til omsorgspenger for å være hjemme med barn når skoler og barnehager stenger i denne ekstraordinære situasjonen.

Omsorgspenger er også kjent som sykt-barn-dager.

Ekstraordinær situasjon

Statsråden sier regjeringen nå vurderer reglene.

– Når skoler over hele landet er stengt og situasjonen er uavklart, sier det seg selv at sykt-barn-dagene kan bli brukt opp. Regjeringen følger utviklingen og vil også vurdere å utvide antall dager foreldre kan være hjemme, og vi vil vurdere å gjøre ordningen mer fleksibel slik at man ikke har brukt opp én hel dag hvis man er én time hjemme.

Økonomiske konsekvenser

Kraftig økt bruk av offentlige ordninger i denne situasjonen, kan få store økonomiske konsekvenser for arbeidsgiverne og norsk næringsliv.

– Vi kommer til å ha tett kontakt med partene i arbeidslivet for å diskutere hvordan disse utgiftene håndteres. Vi må ta vare på arbeidsplassene og bedriftene våre, sier statsråden.

Dette melder regjeringen.

Flere nyheter: