Menu
Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, antyder at han føler seg tryggere på at de skal klare å stanse Demokratenes krav om flere vitner i riksrettssaken. Foto: AP / Steve Helber / NTB scanpix

Republikanerne håper på rask avslutning av riksrettssaken

Republikanere ivrer for å få en rask slutt på riksrettssaken mot Donald Trump, til tross for de nye opplysningene fra John Bolton.

Av NTB | 30.01.2020 09:30:47

Kriminalitet og rettsvesen: I spørsmålsrunden i Senatet onsdag gjorde Trumps forsvarere det klart at de slett ikke mener Boltons opplysninger gir grunnlag for å kalle ham inn som vitne.

Ifølge New York Times har USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton i et bokutkast skrevet at Trump i fjor sa at han ønsket å holde tilbake militærhjelp til Ukraina inntil ukrainske myndigheter startet en etterforskning av Joe Biden. Han kan bli Trumps motkandidat i høstens presidentvalg.

Demokratene argumenterte onsdag for at Boltons bok ikke kan ignoreres, og de presset på for å få Senatet til å innkalle flere vitner.

– For alle politikere jeg kjenner, så bunner deres personlige interesse i å bli valgt i et hensyn til offentlighetens interesse. Dersom presidenten gjør noe han tror vil hjelpe han i å bli valgt, som er i offentlighetens interesse, så er ikke dette grunn nok til å stille han for riksrett, sa Dershowitz.

Pat Philbin, en annen av Trumps advokater, la vekt på at dersom Bolton blir innkalt for å vitne i Senatet, vil dette kunne føre til en unødig langvarig prosess, og «paralysere institusjonen i månedsvis».

Den republikanske senatoren John Barrasso slår fast at han har «hørt nok»

– Jeg er klar til å stemme over en endelig dom, sier Barrasso til avisen.

Torsdag er andre og siste dag av spørsmålsrunden der senatorenes skriftlige spørsmål leses opp av høyesterettsjustitiarius John Roberts.

Fredag er det klart for avstemningen der vitnespørsmålet skal avgjøres.

Trumps forsvarerteam består blant annet av forsvarsadvokat og tidligere professor Alan Dershowitz. I Senatet sa han onsdag at Demokratenes anklager ikke danner grunnlaget for å stille Trump for riksrett.

Lederen i Senatet, Mitch McConnell, og andre republikanere har ifølge New York Times signalisert at de nå føler seg tryggere på at de vil kunne sikre de 51 stemmene som trengs for å forhindre nye vitner – og dermed frifinne Tump allerede fredag.

Tre republikanere har tidligere antydet at de vil si ja til å innkalle Bolton som vitne. Republikanerne har 53 plasser i Senatet mot Demokratenes 47. Dermed må fire republikanere slutte seg til Demokratenes krav for at forslaget om å innkalle Bolton og andre vitner skal få flertall.

(©NTB)

Flere nyheter: